Vietnam - Semester du sent glömmer

Semester i Vietnam har på senaste tiden blivit alltmer populär bland soltörstande turister världen över. Landet är känt för sina fantastiska stränder, spännande matkultur och mängder med roliga aktiviteter. Det bästa med Vietnam är dess kombination av lugna havsmiljöer och det livliga nattlivet. Det är en helhetsupplevelse för dig som behöver komma bort från en tråkig vardag – efter Vietnam kommer livet aldrig att bli som förr.

Fakta om Vietnam

  • Huvudstad: Hanoi
  • Språk: Vietnamesiska
  • Valuta: Dong
  • Dricks: Ca 5–10 % på notan om du är nöjd. Dock upp till dig om du vill dricksa. Hotellstäd förväntas få 1–2 dollar per rum.

Området längst Vietnams kust är plant och består för det mesta av jordbruk. Befolkningen identifierar sig som etniska vietnameser och livnär sig på det som växer i området. Västerut ligger området med flera berg med folkgrupper som Hmong, Muong och Thai. Bergsområden i Vietnam är inte lika tätbefolkade som i de övriga delarna av landet. Totalt bor det över 90 miljoner människor i landet.

Vietnam - karta över området

Vietnam - berg och bergsklättring

Det finns ett flertal berg i Vietnam där det högsta berget heter Fan Si Pan. Det sträcker sig 3 143 meter över havet vid gränsen mot Laos och Kina. Väljer du att klättra upp till bergstoppen tar det normalt tre dagar.

En av sevärdheterna i Vietnam är berget Black Virgin Mountain. Berget ligger i Tây Ninh-provinsen med en lång historia som präglas av både myter och krigstidsägen. Efter det vietnamesiska kriget blev berget ett populärt resmål för turister. Här hittar du flera tempel med vackra utsikter över fruktodlingar och natursköna stigar.

Bland de bästa sevärdheterna i Vietnam hittar du Marmorbergen. Detta är ett stort kluster bestående av fem klippformationer i marmor och kalksten som ligger ovanför staden Da Nang (i centrala Vietnam).
Här kan du hitta mystiska tunnlar och mörka grottor med Buddha-statyer. Varje berg är uppkallad efter ett naturelement - metall, vatten, trä, jord och eld. Berget som är uppkallat efter vattenelementet är det mest besökta. Du kan ta dig upp till bergstoppen via en lång stentrappa eller med hjälp av en specialbyggd hiss.
Vill du uppleva en riktigt vacker utsikt behöver du definitivt ta dig upp till en av bergstopparna i Marmorbergen.

Bästa öar i Vietnam

Ska du resa till Vietnam för första gången? Då finns det en stor mängd av populära turistställen som lockar med sin vackra natur och högklassiga service. Se våra toppfavoriter bland bästa öar i Vietnam som definitivt kommer att ge dig unika upplevelser på din nästa semesterresa.

Cat Ba Island

Cat Ba Island passar dig som gillar en aktiv semester. Här erbjuds kajakpaddling och massa intressanta utflykter. Utforska öns vackra omgivning och dess orörda natur. Du kan uppleva allt på egen hand eller tillsammans med en engelskspråkig guide som berättar om öns historia och dess sevärdheter.

Con Dao Islands

Con Dao Islands är en lugn och fridfull plats för turister som flyr stadslivet. Här finns otroligt vackra sandstränder med ett böljande turkost hav. Det erbjuds även privata utflykter och sightseeing med båt eller kryssningsfartyg. På denna ö i Vietnam finns flera hotellmöjligheter med bra service och billiga priser.

Binh Ba Island

Denna vietnamesiska ö är känd för sin vackra natur och sina färska, otroligt goda skaldjur. Turister som vistas här berättar om ett inre lugn som infinner sig så fort du landar på Binh Ba Island. Här kan du spendera många soltimmar på sandstranden eller aktivera dig med fiske och snorkling.

May Rut Island

May Rut Island är en otroligt vacker ö i Vietnam som passar kärlekspar och romantiksökande personer. Varma sandstränder med palmer och tropisk grönska, spännande fåglar och havsdjur – kan det bli bättre än så här? För dig som gillar snorkling är denna vietnamesiska ö en fantastisk möjlighet att se vackra koraller och färgglada fiskar på nära håll.

Phu Quoc

Det här är platsen för dig som vill kombinera lata soldagar på stranden med en något livligare semester med sightseeing och träning. På Phu Quoc kan man aktivera sig med sportfiske och snorkling bland spännande fiskar och havsdjur. Du kan frossa i färsk hummer och testa nya smakupplevelser på lokala restauranger. För dig som vill upptäcka en annan sida av ön finns möjlighet att besöka pepparodlingar eller åka på sightseeing med privata båtturer.

Billigt i Vietnam

Boende

Det finns många alternativ på bra och prisvärt boende i Vietnam. Det som avgör vilken typ av boende du väljer under din resa är dina personliga preferenser. Tycker du att det är viktigt med komfort och service? Då ska du välja ett av de populäraste hotellen i närheten av stranden. De flesta hotell i Vietnam är väldigt billiga även om de ligger i premiumklassen. Därför kan du passa på att boka ett all inclusive-hotell utan att få dåligt samvete.
För dig som vill ha en genuin upplevelse av den vietnamesiska naturen finns det flera alternativ på strandboende i form av bungalow. Då får du möjlighet att njuta av havet och känna den tropiska pulsen precis utanför ingången till ditt nya hem. Närmare naturen än så här blir det inte!
Att hyra hus i Vietnam kan också vara ett alternativ för dig som funderar över ditt semesterboende. Du kan välja mellan ett stort familjehus eller en mindre variant av boendet för en eller två personer. Bästa sättet att hyra ett hus i Vietnam är genom Airbnb med många olika alternativ bland semesterställen.

Mat

Vietnam har en väldigt rik matkultur med spännande smakupplevelser. Här serveras friterade och färska vårrullar doppade i chilisås, nudelsoppa och kryddiga fiskrätter. Typiska kryddor är citrongräs, koriander, lime och chili. På de billigaste restaurangerna kan du få en ordentlig måltid för cirka 20 kronor. Restauranger i mellanklass ligger något högre men ändå väldigt mycket billigare än hemma i Sverige. En flaska öl kostar mellan 8-15 kronor.

Transport

Det bästa sättet att ta sig runt på i Vietnam för dig som turist är att hyra en taxibil. Detta är ett billigt alternativ som kostar cirka 11 kronor för en hel timme. Däremot kan det bli svårt att hitta en taxi i en mindre stad men det går att hyra en privat taxichaufför som kan ta dig runt till olika platser mot en avtalad summa.
Bussen är den billigaste transporten i Vietnam. En bussbiljett kostar cirka 2 kronor. Däremot är det väldigt trångt på de flesta bussar, så om du vill resa med komfort ska du välja ett annat resealternativ.
Vill du uppleva Vietnam med tåg? Då finns det flera alternativ på tågresor som är rätt populära bland turister. Du kan även ta ett direkttåg från Vietnam till Kina som avgår dagligen från tågstationen i Hanoi.

Turist i Vietnam – vad du behöver ta hänsyn till

Om du ska åka till Vietnam för första gången finns det några saker att hålla koll på. Det gäller till exempel visumansökan till landet. Som svensk medborgare behöver du ha ett utfärdat visum om du tänker stanna i Vietnam längre än 15 dagar eller om du saknar returbiljetter hem. Dessutom ska ditt pass vara giltigt i minst 6 månader efter din inresa.

Planera din resa till Vietnam

Det vietnamesiska nyåret, kallat för Tet, infaller i slutet av januari eller början av februari. Under denna högtid väljer många myndigheter att stänga ner sin verksamhet. Det påverkar även den lokala verksamheten med många stängda butiker och restauranger. För att inte hamna i en tråkig situation med en förstörd semester behöver du därför ta hänsyn till denna högtid och planera din resa till Vietnam utifrån de givna förutsättningarna.

Dålig kvalitet på vatten

Kranvatten är inte drickbart om det på förhand inte kokats eller renats genom en vattenrenare. Dessutom innehåller det vietnamesiska kranvattnet tungmetaller som utgör en hälsofara. Därför ska du välja flaskvatten som finns att köpa i de flesta matbutiker runtom i landet. Använd gärna flaskvatten i matlagning samt tillredning av kaffe och té.

Låg säkerhet i trafiken

Att resa runt i Vietnam är ganska osäkert då det oftast sker många trafikolyckor på grund av låg körskicklighet. Se därför till att välja fordon med omsorg. Kontrollera att det finns säkerhetsbälten i bilen och att chauffören följer trafikregler redan från början. Ha gärna med egna flytvästar om ni reser med barn och väljer att ta båten till en närliggande strand.

Resa till Vietnam

Beroende på när du planerar din resa till Vietnam kan du hitta billiga flygalternativ som passar din budget. Jämför gärna olika resebyråer för att få det bästa priset på din resa. Med hjälp av Momondo får du flera förslag på resor till Vietnam med olika alternativ för pris och datum. Hitta den bästa lösningen för din nästa semester på Momondo.se