Turkiet

turkietturtkiet kartaI Turkiet kan man för en billig penning få uppleva både Europa och Asien. Man kan också se till att få bada i både Medelhavet i söder, Svarta havet i norr och Egeiska havet i väster. Egeiska havet är den del av Medelhavet som ligger mellan den grekiska halvön och västra Anatolien. Turkiet har också flera sjöar, inklusive den stora Marmarasjön.

Billigt flyg till Turkiet

Svenskar som besöker Turkiet gör det vanligen via flyg. Det går gott om reguljärflyg till huvudstaden Ankara och största staden Istanbul, och flera charterflygbolag har plan som går till Medelhavskusten (bland annat till Antalya). Det kan löna sig att kolla upp båda alternativen innan man bestämmer sig; även om man bara är ute efter själva flygresan kan det ibland bli billigare att köpa en flygstol via ett charterbolag än att flyga reguljärt.

flygTurkiets största internationella flygplats är Atatürk International Aiport i Istanbul. Esenboğa Airport i huvudstaden Ankara är också en internationell flygplats, men den tar inte emot ens i närheten av lika mycket trafik som Atatürk International Aiport.

Lågprisflygbolag som Easyjet, Condor, Germanwings och THY (Turkish Airlines) flyger till flygplatsen Sabiha Gökçen Airport (SAW) som ligger cirka 50 km öster om Istanbul räknat från Taksimtorget. Denna flygplats ligger alltså i Asien.

Båttur på Bosporen

Det finns gott om företag som erbjuder båtturer på Bosporen, och åkturerna varierar stort både i längd och kvalité. Ett prisvärt alternativ när man har en begränsad budget är att åka på någon av de kryssningar som ordnas av det statliga bolaget Sehir Hatlari. En av deras mest populära kryssningar utgår från Istanbul och gör ett längre stopp på Anadoli Kayagi. Själva båtturen till Anadoli Kayagi tar cirka 90 minuter enkel resa. Sehir Hatlari erbjuder också kortare turer där man inte går i land någonstans. Sehir Hatlari båtar utgår från terminalen Eminönü, öster om bron Galata.

Hamam (turkiskt bad)

turkiskt bad i atalanyaOm man vill komma billigt undan är det bäst att gå till en hamam som vänder sig till den vanliga lokalbefolkningen snarare än en hamam som inriktar sig på turister och turkisk överklass. Ett exempel på en hamam som är populär bland vanliga turkar är Buyuk Hamam i Istanbul där man kan få en full behandling med både massage och skrubb för en billig penning. Ett annat tips är Aziziye Hamam som ligger i den asiatiska delen av Istanbul. Aziziye Hamam är enkel, traditionell och kostar inte mycket att besöka.

Vandra i Turkiet

De två längsta vandringslederna i Turkiet där det finns markeringar att följa är Likya Yolu (Lycian Way) och Sankte Pärs vandringsled (Saint Paul Trail). Lycian Way går mellan Fethiye och Antalya, medan Saint Paul Trail går från Antalya och Yalvaç. De båda vandringslederna är ungefär lika långa; cirka 50 mil. De är markerade med målade stenar och det finns också en del informationstavlor uppsatta. Lycian Way är den äldsta av de två och byarna längs Lycian Way är mer vana vid att det kommer vandrare som vill äta lagad mat, köpa proviant, hyra ett rum för en natt, etc.

Istanbul

Istanbul är en stad där man verkligen kan höra historiens vingslag och man behöver inte vara någon historiefantast för att ryckas med i denna unika mix av gammalt och nytt, öst och väst.

istanbulStaden Istanbul har sina rötter i staden Bysans (Byzantion) som grundades av grekiska bosättare omkring år 660 f Kr. Efter det peloponnesiska kriget kontrollerades Bysans av Sparta, och i slutet av det andra århundradet e Kr intogs Bysans av romarna. När den romerske kejsaren Konstantin den store år 330 e Kr flyttade romarrikets huvudstad från Rom till Bysans gav han staden namnet Nova Roma, vilket helt enkelt betyder nya Rom. I folkmun kallades staden istället Konstantinopel. När romarriket delades upp i det östromerska riket och det västromerska riket i slutet av 300-talet blev Konstantinopel huvudstad i Östrom. Östrom levde kvar långt efter att Västrom kollapsat, och Konstantinopel stod emot den islamiska-osmanska expansionen ända fram till år 1453 då staden blev huvudstad i det Osmanska riket. De nya erövrarna fortsatte använda namnet Konstantinopel, och det var inte förrän år 1926 – tre år efter att republiken Turkiet utropats – som Istanbul fick sitt nuvarande namn. Som kuriosa kan nämnas att de vikingar som hade kontakt med Konstantinopel kallade staden för Miklagård (Miklagarðr), vilket betyder ungefär den stora (”myckna”) staden. Så dominerande var Konstantinopel på den tiden.

Istanbul är fortfarande Turkiets största stad, trots att det är Ankara som är huvudstaden. Istanbul har också behållit sin status som finansiellt och kulturellt centrum. I Istanbul bor uppskattningsvis någonstans mellan 12 miljoner 19 miljoner människor – det är svårt att få fram någon säker siffra eftersom så många människor befinner sig i Istanbul under kortare eller längre perioder utan att vara formellt registrerade som invånare där.

Om man är intresserad av Istanbuls historia rekommenderas ett besök i stadsdelen Sultanahmet, som är den äldsta delen av staden. Här finns en lång rad berömda platser och byggnader som varit av vikt både i stadens egen historia och sett ur ett större europeiskt och asiatiskt perspektiv.

Galata är en stadsdel som är berömd för sitt livliga nattliv, med klubbar och barer. Här ligger det berömda torget Taksim. Det finns en hel del boendealternativ för turister i Galata.

New City är den del av Istabul som karaktäriseras av moderna shoppinggallerior. Distrikten Elmadag, Etiler och Nisantasi ligger alla i New City.

Fakta om Turkiet

  • Turkiet är en republik som bildades år 1923 efter att det Osmanska riket upplösts efter första världskriget.
  • Turkiet sträcker sig över både halvön Anatolien i sydvästra Asien och Balkanhalvön i sydöstra Europa.
  • Turkiet gränsar till länderna Grekland, Bulgarien, Iran, Irak, Syren, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan (enklaven Nachitjevan). Söder och väster om Turkiet ligger Medelhavet, i norr ligger Svarta havet.
  • Över 70 miljoner människor är bosatta i Turkiet.
  • Turkiets officiella språk är turkiska. Exempel på andra vanligt förekommande språk i Turkiet är kurdiska, zaza, arabiska, azeri och laz.
  • Turkiet är medlem av Europarådet sedan år 1949 och av NATO sedan år 1952. Det är däremot inte en del av EU.
  • Svenska medborgare får stanna i Turkiet i 90 dagar utan visum.
  • Valutan är turkisk lira (TRY).
This entry was posted in Billiga resmål. Bookmark the permalink.

Comments are closed.