Resa till Turkiet - Tips för nya resenärer

Att resa till Turkiet kan vara den bästa investeringen för ditt välmående. Landet är känt för sina vackra miljöer, ett otroligt stort utbud av matställen och världens bästa SPA-upplevelser i världsklass. Dessutom har Turkiet väldigt humana priser, vilket gör att fler människor kan unna sig en härlig semester med närheten till det mesta som en turist kan tänkas önska sig på en resa.

Fakta om Turkiet

 • Huvudstad: Ankara
 • Språk: Turkiska
 • Valuta: Turkiska lira
 • Dricks: Ca 10 % på notan om du är nöjd samt 1 EUR per resenär i taxi

Den turkiska republiken bildades 1923 efter upplösning av det Osmanska riket efter första världskriget. Landet sträcker sig över halvön Anatolien i sydvästra Asien och Balkanhalvön i sydöstra Europa. Det gränsar till länder som Grekland, Bulgarien, Irak, Iran och Georgien med både Medelhavet väster om landet och Svarta havet norr om landet.

Turkiet - karta över hela området

Gamla Turkiet för romarna

Redan före Kristus uppstod i det område som numera utgör Turkiets gränser flera riken med folkslag som perser, hettiter, meder och greker. Efter att ha erövrats av Alexander den store för att sedan, efter hans död, erövras av romarna blev Anatolien (som utgör den största delen av dagens Turkiet) ett centrum för det Bysantiska riket.
Området delades senare upp i flera mindre riken under ledning av Romerska riket. Ett av dessa uppdelade riken var staden Bysans som kejsaren Konstantin den store döpte om till Nya Rom. Efter kejsarens död blev staden omdöpt på nytt till Konstantinopel som blev den nya huvudstaden i Bysantiska riket. Idag heter den Istanbul och är Turkiets största stad.

Topp 3 bästa sevärdheter i Turkiet

Dolmabahçepalatset (Dolmabahçe Sarayı)

Detta fantastiskt vackra palats i Istanbul har för länge sedan varit det Osmanska rikets huvudsäte. Med sina 35 ton guld kan palatset vara en av de vackraste byggnaderna i Europa. Här finns omkring 285 rum och 40 salar, en storslagen kristallkrona (gåva från drottning Victoria) och en stor trappa med kristallbalustrad.
Palatset har varit bostaden både för Sultanen Abd ül-Mecid och den turkiska republikens första president Mustafa Kemal Atatürk. Hit kan du komma alla dagar utom måndag och torsdag för att uppleva den turkiska miljön från 1800-talet. Detta är en av de vackraste sevärdheterna i Turkiet.

Inträde till palatset köpes endast med kontanter.

St Petrus slott i Bodrum

Om du har ett intresse för medeltiden är slottet i Bodrum ett måste när du besöker Turkiet. St Petrus slott, som är byggt på en stenig halvö redan under 1500-talet, försvarade Bodrum från fiender och flera krigsanfall. Sedan 1961 har slottet varit ett välbesökt turistmål och museum för alla historiefantaster. Gå runt bland steniga gångar och se det som en gång i tiden varit ett Korsriddarborg.
För dig som gillar gamla historiska föremål finns här även ett marint arkeologiskt museum. Där kan du titta på arkeologiska havsfynd och höra historien om det grek-turkiska kriget.

Hela upplevelsen kan ta ganska lång tid, så se till att klä dig bekvämt och ha med dig extra vatten.

Hagia Sofia

Denna historiska byggnad har blivit Istanbuls välkända landmärke. Den stod klar år 360 och användes som en kristen gudstjänstlokal. Byggnaden förstördes i upplopp hela två gånger om och en ny basilika byggdes på 500-talet som fram till 1453 varit den ortodoxa kyrkans centrum. Sedan gjordes Hagia Sofia om till moské för att därefter öppnas för allmänheten som ett historiskt museum.
Hagia Sofia är en väldigt vacker byggnad med fyra minareter och en storslagen kupol. Inuti byggnaden finns kristen mosaik bevarad från 800-talet och islamiska inskriptioner högst upp i kupolens innertak. Detta är verkligen en av sevärdheterna i Turkiet som bäst beskriver den turkiska historien.

Under högsäsongen kan det bli väldigt stor turistsamling vid ingången till Hagia Sofia. Det kan därför vara smart att komma till platsen under förmiddagen.

Resa till Turkiet – att tänka på

Om du ska resa till Turkiet gäller särskilda bestämmelser och regler som du behöver känna till. Det gäller till exempel vilka resedokument du behöver ha för att komma in i landet och hur läget ser ut för turister i olika städer.

Resa till Turkiet – visum och pass

För att resa in i landet behöver du som resenär ha ett giltigt pass med en giltighet på minst 150 dagar. Detta gäller inte provisoriska pass som utfärdas av svenska ambassaden då dessa är endast giltiga för utresa och transit via Turkiet. Alla svenska medborgare kan besöka Turkiet i sammanlagt 90 dagar utan visum. Om du av någon anledning behöver stanna längre än så ska du ansöka om ett uppehållstillstånd hos turkiska myndigheter.

Försäkring och sjukvård

Se alltid till att vara välförsäkrad innan du reser till Turkiet. Sjukvården i landet är inte gratis och många läkare kräver betalning i förskott (om inte det gäller livshotande situationer). Ta med en kopia av försäkringsbeviset tillsammans med dina resehandlingar att använda vid behov. Tänk även på att de flesta inom sjukvården talar enbart turkiska, så se till att ta med en person som kan översätta det som sägs på sjukhuset.

Att hålla extra koll på

Turkiet är ett väldigt välkomnande land vars befolkning är vana vid turister. Däremot finns det många delar av landet som har en mer traditionell syn på bland annat jämställdhet och sexualitet. Därför ska du se till att rådfråga lokalbefolkningen kring ditt val av kläder om du gör besök på en mindre turistvänlig ort. I flera delar av landet bör kvinnor bära täckande klädesplagg och inte vistas på egen hand utan manligt sällskap. Dessutom finns det restauranger som inte serverar alkohol, vilket också behöver respekteras av dig som besökare.

Resa billigt till Turkiet

Flygresor till Turkiet är oftast väldigt billiga för oss nordbor. Allra helst gäller det om du reser under lågsäsongen när det är lite glest på turister. Se till att boka din resa i förväg och välj gärna ombokningsbara biljetter. Resa billigt till Turkiet med SuperTravel.se.

Resa till Turkiet med barn

Det går utmärkt att resa till Turkiet med barn. Det erbjuds otroligt mycket aktiviteter för hela familjen med allt från barnshower, sporter och spännande vattenattraktioner till långa sköna strandhäng med goda paraplydrinkar. Att resa till Turkiet med all inclusive är ett smart val om du vill slippa tänka på budgeten och fundera över nya matställen. De bästa destinationerna som passar barnfamiljer är Alanya och Side. Dessa ställen brukar leverera en högklassig service med allt som behövs för en perfekt familjesemester.

Familjesemester i Side

 • Barnvänliga sandstränder
 • Bra shopping
 • Avslappnad atmosfär
 • Träningsmöjligheter
 • Bra och prisvänlig mat
 • Simskolor för barn
 • Barnklubbar
Läs mer och boka

Familjesemester i Alanya

 • Stort utbud av basarer och lokalt hantverk
 • Båtturer
 • Hamam
 • Barnklubbar
 • Vattenupplevelser
 • Mycket familjeaktiviteter
Läs mer och boka