Bulgarien - Semester för hela familjen

Bulgarien har länge varit ett populärt resmål för många svenska barnfamiljer. Här får du god mat, massa upplevelser och aktiviteter samt det bästa strandhänget med många härliga soltimmar. Semestern i Bulgarien kännetecknas av den perfekta kombinationen mellan lugna stranddagar och det livliga nattlivet. För dig med historia- och kulturintresse finns här flera häpnadsväckande sevärdheter från antika byggnader till heliga ortodoxa platser. Få inspiration till att uppleva Bulgarien från ett nytt perspektiv!

Fakta om Bulgarien

  • Huvudstad: Sofia
  • Språk: Bulgariska
  • Valuta: Bulgarisk Lev
  • Dricks: Ganska vanligt att man avrundar uppåt på restauranger och caféer. Taxi 5–10 % av kostnaden.

Bulgarien ligger i Sydeuropa med gränser till Rumänien i norr, till Serbien och Nordmakedonien i väster och till Grekland och Turkiet i söder. På 600-talet före Kristus fanns här folkgrupper som thraker, greker, makedonier, romare och turkar. Bulgarien grundades som det första kungariket på 680-talet efter Kristus och är därför ett av Europas äldsta länder.

Karta över Bulgarien

Bulgarien – Turism

En resa till Bulgarien är ett säkert kort om du vill ha en solig semester med billig mat och dryck. Vilket ställe du än tänker besöka finns här mycket att göra för både kompisgäng och barnfamiljer. Billiga resor till Bulgarien med all inclusive finns att hitta hos de flesta resebyråer. Då erbjuds du som resenär en helhetslösning med både boende och mat som ingår i paketet. På så sätt slipper du fundera hur mycket pengar du behöver spendera under din semester.
Men vilka ställen är ett måste om du reser till Bulgarien för första gången? Beroende på dina önskemål finns det flera alternativ att välja mellan. Bland populära platser för svenska turister finns familjevänliga Golden Sands och Sunny Beach. På dessa ställen hittar du massvis med aktiviteter för både vuxna och barn. Här finns flera restauranger och barer som erbjuder god mat och billiga drycker. Dessutom finns här bra shopping och lokala sevärdheter.

Golden Sands

Golden Sands är en badort i Bulgarien som ligger precis intill en flera kilometers lång sandstrand. Här finns en stor mängd med restauranger och barer, massage, vattensporter och massa mer.
Kvälls- och nattid öppnar orten för nöjeslivet med vilda fester, livliga shower och grymma nattklubbar. Härifrån kan du även ta en tur till vattenlandet Aquapolis för att uppleva flera nervkittlande vattenattraktioner.

Sunny Beach

Det här är paradiset för dig som vill ha en aktiv semester med mycket sol och bad. Bulgariska Sunny Beach ligger intill en sex kilometer lång sandstrand med en härlig blandning av färgglada parasoller, strandcaféer och fina restauranger.
För dig som gillar shopping finns här mängder med små butiker och shoppingcenter. Barn som följer med på semestern kan utforska lekplatserna med hoppborgar, spela minigolf eller bygga vackra sandslott intill strandkanten. Detta är en badort i Bulgarien som verkligen har det mesta som behövs för en perfekt semester!

Sevärdheter i Bulgarien

Det finns en del sevärdheter i Bulgarien av historiskt värde. Du som befinner dig i Bulgariens huvudstad kan uppleva gammal arkitektur, promenera runt i historiska kvarteren och besöka heliga religiösa platser.

Rila kloster, heliga kloster i Bulgarien

Detta är en helig plats för hela bulgariska befolkningen. Den ligger i Rhodope-bergen, cirka 110 km sönder om Sofia. Klostret i Bulgarien grundades av eremiten Ivan Rilski och blev ganska snabbt en inflytelserik byggnad fram till att den omfattande branden under 1800-talet. Efter restaurering och flera ockupationer av klostret utgör den idag en viktig del av den bulgariska kulturen.

Rundtur i Plovdiv

Plovdiv är den näst största staden i Bulgarien som ligger vid floden Maritsa. Stadens historia sträcker sig långt bakåt i tiden då den år 324 före Kristus erövrades av Filip II av Makedonien. Efter att ha varit en självständig thrakisk stad för att sedan bli en del av Romarriket togs den över av bulgarerna år 815.
Den Bulgariska staden är mest känd för den antika Philippopolis stadion som upptäcktes 1923 och som sedan dess grävts ut ett flertal gånger. Plovdivs gågata går över denna bevarade antika byggnaden och du har möjlighet att uppleva historien på nära håll.

Alexander Nevski-katedralen

En av de mest kända och enastående byggnaderna i Bulgarien är denna rysk-ortodoxa Alexander Nevski-katedralen. Katedralen byggdes under tidigt 1900-tal för att hedra minnet av 200 000 soldater som dog i det rysk-turkiska kriget. Kriget slutade med att Bulgarien frigjordes från det osmanska styret år 1878. Här kan du njuta av otroligt vacker arkitektur med mosaiker och religiösa väggmålningar, vandra runt i den fina omgivningen och lära dig mer om den ortodoxa kristendomen.