Vietnam

vietnamnvietnamn kartaVietnam är ett turistland som börjat segla upp som alternativ till Thailand för svenskar som vill ha en billig semester i Sydostasien. Att ta sig till Vietnam från Sverige kostar förstås en slant, men när man väl är på plats kan man leva mycket billigt.

Vietnam, eller den Socialistiska republiken Vietnam som är landets formella namn, ligger längst med kusten, öster om Laos och Kambodja. I norr gränsar landet till Kina. Havet utanför Vietnam är en del av Stilla havet och kallas på de flesta språk för Sydkinesiska havet. I Vietnam säger man dock Bien dong, det vill säga Österhavet.

Fakta om Vietnam

 • Nere längst kusten är landet flackt och består mestadels av jordbruksbyggd. Här bor huvudsakligen människor som identifierar sig som Kinh (etniska vietnameser). Om man beger sig väster ut kommer man till den bergiga delen av Vietnam. Här är det vanligare med folkgrupper som Muong, Hmong och olika Thaifolk.
 • Totalt befolkas Vietnam av en bra bit över 90 miljoner invånare. En stor del av dessa bor i deltaområdena för floderna Mekong i söder eller Röda floden i norr. Bergsområdena är inte alls lika tättbefolkade.
 • Cirka 75% av Vietnam består av berg och kullar. Det högsta berget heter Fan Si Pan och är drygt 3 145 meter högt.
 • Huvudstaden heter Hanoi och ligger i norra Vietnam.
 • Vietnams största stad är Ho Chi Minh City (tidigare Saigon) som ligger i söder.
 • Det officiella språket i Vietnam är vietnamesiska.
 • Vietnam är en enpartistat som styrs av kommunistpartiet, landets enda tillåtna parti. Pressfriheten och yttrandefriheten är starkt begränsad. Även religionsfriheten är belagd med betydande inskränkningar.
 • Cirka 70% av Vietnams befolkning är buddhister och ungefär 8% är katolska kristna. Övriga exempel på religioner som förekommer är konfucianism, daoism, caodai och hoa hao.

Billig badsemester i Nha Trang

Nha Trang

Nha Trang

Staden Nha Trang ligger i provinsen Khanh Hoa och lockar både inhemska och utländska turister, mycket tack vare stranden Tran Phu som ligger utanför själva staden. Nha Trang besöks av allt från backpackers till lyxturister och det finns boende och matställen i alla prisklasser. Man kan ta tåg till Nha Trang från både Hanoi och Ho Chi Minh-staden.

Det blir sällan trångt på Nha Trang, men om man skulle ha otur och anlända när stranden redan är full av folk brukar det fungera bra att helt enkelt fortsätta norrut tills man kommer bort från den del av stranden som ligger närmast staden. Det finns också småbåtar tillgängliga för den som vill bli skjutsad ut till någon av öarna utanför Tran Phu. I vattnet utanför Tran Phu och kring öarna finns en artrik undervattensvärld som är populär bland dykare.

Ha Long-bukten

Vinh Ha Long

Vinh Ha Long

Vinh Ha Long ligger i norra Vietnam och är cirka 1 500 kvadratmeter stor. Vinh Ha Long betyder ungefär den nedstigande drakens bukt på vietnamesiska. I bukten finns 1 969 monolitiska kalkstensöar som alla är bevuxna med tropisk växtlighet. På vissa öar lever apor, och de grunda vattnen i Ha Long-bukten är hem åt över 200 fiskarter.

Flera av öarna i Ha Long-bukten har stora grottor. Den största grottan är Hang Dau Go som består av tre kammare och har en stor mängd stalaktiter och stalagmiter i sig.

Om du har sett James Bond-filmen Tomorrow Never Dies från år 1997 har du sett delar av Ha Long-bukten, bitar av filmen spelades nämligen in här.

Andra exempel på intressanta besöksmål i Vietnam

 • Ho Chi Minh-mausoleet i Hanoi
 • Återföreningspalatset och Krigsminnesmuseet i Ho Chi Minh-staden
 • Parfym-pagoden
 • Den gamla kejsarstaden Hué
 • Nationalparken Phon Nha-Ke Bang som är en av världens största sammanhängande karstområden. I parken finns cirka 300 grottor.
 • My Son där landets bäst bevarade tempelkomplex från Champariket ligger.
 • Badorterna Mui Ne, Phan Thiet och Phu Quoc
 • De flytande städerna i Mekongdeltat, nära gränsen till Kambodja
 • Da Lat med omnejd för den som vill njuta av ett något svalare klimat. Att vandra i den natursköna bergsmiljön kring Da Lat är inte lika påfrestande som att vandra i delar i Vietnam där djungelhetta råder.

Billigt boende i Vietnam

Om man vill bo billigt i Vietnam är nha khach ett bra alternativ. Detta är enkla gästhus som vanligen bara kostar några USD per natt. Om du tar in på ett nha khach som huvudsakligen inriktar sig på inhemska besökare kan det saknas överlakan / täcken eftersom vietnameser vanligen sover utan sådana när det är varmt. Har man tänkt att bo på billiga nha khach som inte är vana vid utländska gäster kan det därför vara praktiskt att ta med sig ett eget överlakan, om man har svårt att sova utan ett sådant.

Vill kan gå upp ett snäpp i standard kan man ta in på ett khach san, ett slags litet hotell. De billigaste khach san kostar från 15-30 per natt i storstäderna och från 10-15 USD i resten av landet.

Valuta

Dpengaren vietnamesiska valutan heter dong (Dồng Việt Nam) och har valutakoden VND. 1 dong = 10 hào = 100 xu. Underenheterna hào och xu används inte i praktiken, och den minsta sedeln är värd 200 dong.

Sedelvalörer: 200 dong / 500 dong / 1 000 dong / 5 000 dong / 10 000 dong / 20 000 dong / 50 000 dong / 100 000 dong / 200 000 dong / 500 000 dong

Namnet dong kommer från det kinesiska ordet för koppar.

USD accepteras på de flesta ställen i Vietnam och EUR brukar också gå bra.

Om man vill växla till sig dong brukar man kunna få bättre växelkurs i guldsmedsbutikerna än på banker och hotell. Att ta ut dong i uttagsautomat är också ett bra alternativ (såvida man inte har en hemmabank som debiterar hög uttagsavgift).

Transporter inom Vietnam

En av de faktorer som gör Vietnam till ett billigt turistland är att man kan ta sig runt i landet och inom städerna billigt. Det går till exempel att hitta flygbiljetter från Ho Chi Minh-staden till Nha Trang för ett pris som motsvarar några svenska hundralappar (om man bokar i god tid).

Vad gäller tåg så kan man välja klass själv allt efter hur mycket man vill spendera. Billigast är sittvagnarna med träbänkar. Ska man åka en längre sträcka kan det dock vara värt att betala det extra det kostar att få en liggplats med AC eftersom det kan vara mycket varmt och kvalmigt inne i tågen.

För den som föredrar buss framför tåg är Open Tour Ticket ett bra alternativ för den som vill ha en resa som är både billig och flexibel. Man köper en biljett från utgångspunkten till en viss destination (till exempel från Hanoi till Ho Chi Minh City) och får då göra hur många stopp man vill längst vägen. Man behöver alltså inte genomföra hela sträckan i ett svep utan kan utforska platser längs vägen. När man vill resta vidare måste man dock meddela det lokala kontoret senast ett dygn i förväg.

transportInom städerna kan man åka stadsbuss, biltaxi, motorcykeltaxi (xe om / xe honda) eller cykeltaxi (cyklo), eller så kan du hyra något fordon och köra själv. Stadsbusstrafiken har byggts ut en hel del under senare år, särskilt i storstäderna, men om man inte talar vietnamesiska kan det vara lite krångligt att luska ut vilka bussar man ska ta och var man ska byta för att nå sin destination.

Taxibilar ska ha taxameter, men med motorcykeltaxi får man istället se till att göra upp om ett fast pris innan resan påbörjas. För att undvika missförstånd är det praktiskt att ha med sig papper och penna så att man kan skriva ned ett exakt belopp. Cykeltaxi är vanligen inte billigare än motorcykeltaxi och tar längre tid, så detta transportmedel används mest när man ska en kortare sträcka i lugn miljö och vill kunna njuta av att se omgivningarna i sakta mak. Gör upp om priset i förväg precis som med motorcykeltaxi.

This entry was posted in Billiga resmål. Bookmark the permalink.

Comments are closed.