Grekland

karta-greklandGrekland är en destination som lockar många olika sorters besökare. Charterplanen går huvudsakligen till badorterna som lockar med strandliv och nattliv, men det är också många historieintresserade som besöker Grekland för att lära sig mer om det område som brukar kallas för den europeiska demokratins vagga. Vidare finns storstaden Aten, som passar utmärkt för den som är sugens på en lång cityhelg med storstadspuls. För den som inte vill slösa pengar på taxi finns en väl utvecklad kollektivtrafik i Aten med tunnelbana och pendeltåg.

Svensk klassiker

Grekland är en riktig klassiker bland de svenska semesterfirarna och varje år är det många charterplan som lyfter från Norden med destination Grekland. Detta innebär i sin tur att det brukar vara enkelt att få tag på riktigt billiga sistaminutenresor för den som har is i magen, både vad gäller enbart flygstol och för charter med hotell och frukost inkluderat. När det kommer till all-inclusive brukar det vara lite mer tunnsått vad gäller möjligheten att komma billigt undan i sista minuten, men det förekommer.

Om man åker utan att boende är inkluderat kan det vara värt att bredda sin sökning vad gäller boendealternativ. Grekland har betydligt mer att locka med än bara de klassiska hotellen. På välbesökta grekiska destinationer brukar det till exempel gå att hyra studiolägenheter som ett alternativ till hotellrum. Många av dem är listade online. En typisk grekisk studiolägenhet består av ett enda rum + badrum. I rummet finns en liten enkel köksdel. Detta gör att man kan spara pengar genom att inte behöva gå ut och äta alla måltider på restaurang. Ett härligt besök på den lokala matmarknaden är en upplevelse i sig och det är roligt att kunna prova på grekiska recept under vistelsen, till exempel en enkel horiatiki för varma dagar eller en mustig stifado gjord på grekiskt vin. Innan man hyr en studiolägenhet bör man kontrollera om luftkonditionering ingår och om det finns någon balkong eller veranda.

kuststad-i-grekland

Att åka färja

Många är vi som drömmer om att utforska den grekiska delen av Medelhavet, och som tur är behöver man inte vara ägare till någon lyxyacht för att den drömmen ska slå in, utan man kan använda sig av de vanliga färjor som binder samman de olika delarna av Grekland. Många av färjorna går bara inom Grekland, men det finns också färjor som går mellan Grekland och närliggande länder, till exempel Grekland – Italien, Grekland – Turkiet och Grekland – Israel.

Värt att tänka på är att färjetrafiken påverkas av årstiden. Under sommaren är det högsäsong vilket innebär fler färjeturer än under lågsäsongen. Under augusti infaller grekernas semestermånad, vilket innebär ökat tryck på färjorna och det kan bli platsbrist på populära linjer trots att färjorna går extra ofta. Särskilt trångt brukar det bli kring den 1 augusti.

Vintersäsongen innebär att många av de färjelinjer som under sommarsäsongen har dagliga turer för ”ö-hoppare” drar ned kraftigt på avgångarna, och missar man en tur kan man få vänta upp till en vecka på nästa. Dessutom är det ökad risk för kraftiga vindar i Aegeiska havet under årets första tre månader, och det är inte ovanligt att färjor under denna period måste stanna i hamn i flera dagar i följd för att vänta på säkrare förhållanden.

Aten är en viktig knutpunkt för färjor, med sina tre hamnar Piraeus, Rafina och Lavrio. Från Aten går det färjor till ett mycket stort antal av de befolkade grekiska öarna. Man brukar till exempel kunna ta sig från Aten till Paros på ungefär fyra timmar, medan färjan Aten – Mykonos tar strax under sex timmar på sig och Aten – Santorini är en cirka åtta timmar lång färd. Piraeus är den största hamnen i Aten, men vill man till ön Tinos eller någon av Tinos grannar är det vanligen bättre att åka från Rafina.

På senare år har det börjat gå snabbfärjor som kortar restiden jämfört med de traditionella färjorna. De brukar dock vara dyrare. Om alternativet är att flyga kan man dock spara en hel del pengar även om man tar snabbfärja. En rutt som många flyger men där det går att åka färja istället är Aten – Santorini. Att anlända till vackra Santorini båtvägen är något alledels extra, och färjeturen kan vara en härlig upplevelse i sig.

Mer information om färjor i Grekland hittar du hos Ferries.gr.

This entry was posted in Billiga resmål. Bookmark the permalink.

Comments are closed.