Bulgarien

bulgarien

bulgarien kartaSom turistland är Bulgarien främst känd för sina badorter längs kusten mot Svarta havet, men Bulgarien erbjuder även prisvärda upplevelser för den som är intresserad av vintersport, golf, hiking och bergsklättring. På senare år har även så kallad ruralturism blivit populär bland Bulgariens besökare, en form av turism där man lever och verkar på den Bulgariska landsbygden och får uppleva ett jordbruk och stilla byliv som skiljer sig rejält från vad vi är vana vid i Sverige.

Det var först efter upplösningen av Sovjetunionen som Bulgarien slog igenom som turistland för västeuropéer, men Bulgariens historia som turistdestination är betydligt äldre än så. För människor på den östra sidan av järnridån var Bulgarien ungefär vad Mallorca och Gran Canaria var för oss i Sverige under 1900-talet, och även efter Sovjetunionens upplösning var det många östeuropéer som fortsatte semestra i Bulgarien. Nu för tiden besöks Bulgarien huvudsakligen av turister från Ryssland och Rumänien, två länder som stod för cirka 550 000 besök var år 2013. Från norra Västeuropa är det huvudsakligen tyskar, britter och folk från de nordiska länderna som reser till Bulgarien på semester.

Bulgariens kust mot Svarta havet

Svarta Havet utgör Bulgariens östkust och besöks varje år av flera miljoner turister. Exempel på populära destinationer i Bulgarien för svenskar som är ute efter billiga solresor är Sunny Beach och Golden Sands, som förutom sol och bad också lockar med shopping och billiga barer och nattklubbar.

Andra exempel på badorter längs Bulgariens kust mot Svarta havet som kan vara värda att ta en närmare titt på när man letar efter billiga sol- och badresor är Elenite, Albena, Sozopol, Sankt Vlas, Sankt Konstantin och Helena, Tsarevo, Burgas, Ahtopol, Rusalka, Balchik, Kiten, Ahtopol, Dyuni, Lozenets, Nesebar, Sinemorets, Pomorie, Obzor och Primorsko.

Burgas är en hamnstad som är känt för sitt stora oljeraffinaderi, men här finns också ett populärt shoppingdistrikt som besöks av många turister varje år.

Sunny Beach

Slăntjev Brjag, det vill säga Soliga stranden, är Bulgariens största badort och här finns över 800 hotell. I Sverige och engelsktalande delar av världen är orten känd som Sunny Beach, medan tyskarna kallar den för Sonnenstrand vilket betyder samma sak.

sunny beach

Sunny beach

Sunny Beach ligger nära orterna Nesebar och Burgas, men är till skillnad från dessa orter helt beroende av turismen och under lågsäsongen (från början av oktober till början av maj) kan Sunny Beach kännas tämligen ödslig.

Sunny Beach har en 7 km lång strand som är 150 meter bred på de bredaste ställena, vilket gör att en hel del folk få plats här utan att det känns trångt. Sanden är mjuk och finkornig, och varje morgon under högsäsongen genomförs en storstädning av stranden så att den ska hållas i bra skick trots de stora besökarskarorna.

Huvudgatan i Sunny Beach heter Flower Street och det är här en majoritet av butikerna ligger för den som är sugen på att ägna sig åt shopping under sin semester i Sunny Beach.

Golden Sands

Zlatni pjasătsi är det bulgariska namnet på den badort som vi i Sverige känner som Golden Sands. Den ligger i den norra delen av staden Varna och är något mindre än Sunny Beach. Golden Sands har gott om restauranger, barer, nattklubbar och butiker. Här finns också den stora vattenparken Aqualand.

Golden Sands har drygt 70 hotell, plus en hel del semestervillor och semesterlägenheter. Här finns också yatchmarina för den som kommer med egen yacht. Man behöver dock inte vara en superrik yachtägare för att trivas i Golden Sands – hotell finns tillgängliga i alla prisklasser så även den som letar efter en budgetresa kan hitta något passande, förutsatt att man nöjer sig med något av de enklare hotellen. De hotell som byggdes av kommunistregimen under 1950-talet och 1960-talet brukar ha enkel standard och låg prislapp.

Från Golden Sands är det enkelt att ta sig till staden Varna om man vill uppleva något annat än badortsliv. Varna är Bulgariens tredje största stad och om man räknar in hela Varnas storstadsområde kommer man upp till en befolkning på cirka 425 000 invånare. Varna grundades under 500-talet före Kristus och var på den tiden en grekisk koloni med namnet Odessos.

Varna är Bulgariens största stad vid kusten och har en lång historia som hamn- och flottstad med livlig handel och en blomstrande skeppsbyggarindustri. För den som vill lära sig mer finns ett sjöfartsmuseum som bland annat innehåller torpedbåten Draski. Det arkeologiska museet i Varna är också värt ett besök, och där kan man beskåda en mycket gammal guldskatt som hittats i området.

Att ta sig till kusten

Det finns två flygplatser vid kusten: Varna International Airport och Burgas Airport. Turister från utlandet flyger dock ofta till den internationella flygplatsen i huvudstaden Sofia och tar bussen till kusten.

Andra destinationer i Bulgarien

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo

För turister som gillar att utforska städer är Sofia givetvis en populär destination, men Varna, Burgas, Rilzi, Plovdiv, Rousse och Veliko Tarnovo får också en hel del besök.

Om man vill åka skidor i Bulgarien kan man till exempel bege sig till Bansko, Vitosha, Uzana, Chepelare, Pamporovo eller Borotvetz. Skidsäsongen är ungefär den samma som i Sverige.

Det finns en hel del kloster i Bulgarien som besöks av både religiösa turister och av personer som är intresserade av arkitektur och/eller kulturhistoria. Exempel på sådana kloster är Drianovoklostret, Pomorieklostret, Rozhenklostret, Bachkovoklostret, Sokolskyklostret, Rilaklostret och Troyanklostret.

Billig golf i Bulgarien

Att spela golf i Bulgarien är billigt jämfört med i Sverige och övriga Västeuropa. Green free-priset brukar ligga på cirka 75% av priset i Sverige, och sedan kan man räkna med att övriga kringkostnader också är billigare vilket sammantaget ger en mycket prisvärd golfupplevelse. En majoritet av golfbanorna i Bulgarien ligger kring Burgar och Sunny Beach, och det är också i detta område som man hittar banor av högst kvalité.

Fakta om Bulgarien

  • Bulgarien ligger i den nordöstra delen av Balkanhalvön.
  • Bulgarien gränsar mot länderna Rumänien, Serbien, Makedonien, Grekland och Turkiet. Öster om Bulgarien ligger Svarta havet.
  • Bulgariens folkmängd uppgår till cirka 7,3 miljoner.
  • Bulgariens huvudstad heter Sofia och har cirka 1,2 miljoner invånare.
  • Efter andra världskriget tog kommunisten Georgi Dimitrov makten över Bulgarien. Bulgarien styrdes sedan av det bulgariska kommunistpartiet och var en del av det så kallade Östblocket. Efter Sovjetunionens kollaps genomfördes demokratiska val i landet. År 1990 valdes en icke-kommunistisk president och 1991 infördes en demokratisk grundlag.
  • Bulgarien är medlem av NATO sedan år 2004.
  • Bulgarien är medlem av EU sedan år 2007.
  • Bulgarien ingår inte i Eurosamarbetet utan har bulgarisk lev som valuta. Valutakoden är BGN. 1 lev utgörs av 100 stotinki.Mynt: 1 stotnika, 2 stotniki, 5 stotniki, 10 stotniki, 20 stotniki och 50 stotnikiSedlar: 1 lev, 2 leva, 5 leva, 10 leva, 20 leva, 50 leva och 100 levaSedan år 2005 är växelkursen för BGN bunden till euron.
This entry was posted in Billiga resmål. Bookmark the permalink.

Comments are closed.