Gratis semester

Att du inte har några pengar innebär inte att du inte kan ta en semester och innebär inte att du inte kan få en unik upplevelse. Den svenska allemansrätten ger dig rätt att vandra och sova i svenska skogar och marker. Detta låter dig uppleva något utöver det vanliga helt gratis. Faktum är att det kan vara billigare att ge sig ut att vandra än det är att stanna hemma. Detta då man ofta tar med sig billigare och nyttigare mat på vandring än vad man äter hemma. Svenska skogar är också fyllda med bär, nötter och svampar som du kan äta utan att det kostar dig ett öre.

Här nedan kommer jag att titta lita närmare på vad man skall tänka på innan man ger sig ut och vandrar på din semester.

Var i Sverige kan man vandra?

Man kan vandra i hela landet men upplevelsen kommer variera beroende på var du väljer att vandra. Mellersta och norra Sverige erbjuder mycket större skogsområden medan du kommer att stötta på mer bebyggelse i södra Sverige. Att stöta på bebyggelse behöver dock inte vara något negativt. Det kan vara mycket rogivande att vandra i södra Sveriges kulturlandskap och vissa föredrar detta över den norrländska vildmarken. Södra Sveriges kulturlandskap kan ofta vara mycket mindre krävande att vandra i än vad Norrlands skogar är. Risken att gå vilse är också mycket mindre.

Du kan med andra ord vandra där du bor. Du behöver inte betala för att resa någonstans för att vandra. Planera en vandring som tar x dagar och som börjar och slutar där du bor.

Var inte för ambitiös

Det är mycket lätt att ryckas med när man planerar en vandringssemester och planera en vandringar som är mycket tuffare än vad man klarar. Var realistisk och ärlig mot dig själv och planera en vandringssemester som du orkar med. Om du är otränad för tillfället kan det kanske vara bättre att spendera hela semester runt en viss sjö snarare än att försöka vandra några längre sträckor. Det är också viktigt att du inte planerar att vandra i terräng som inte är lämplig för någon i din kondition. Det är bättra att göra en lättare vandring i år och sedan se till att du är i bättre kondition för en mer krävande vandring nästa år. Det kan ta lång tid innan någon kommer och kan ge dig hjälp om du råkar ut för en olycka när du vandrar i skog och mark. Det är därför viktigt att du inte bjuder in skador genom att försöka dig på en alltför tuff vandring.

Utrustning

Man behöver inte särskilt mycket utrustning för att vandra. Vad man behöver beror på hur länge man skall vara borta. Det enda som är viktigt oavsett ur länge man skall vara borta är ett par gångvänliga skor. Skor som är sköna att gå i, ger bra stöd och som inte ger skavsår. Allt annat är beroende på den vandring du planerar. Om du bara skall vara borta över helgen och vill resa lätt så kan kläderna du har på dig, ett par bra skor och protein bars vara tillräckligt för vandringen. Om du skall vara borta längre eller vill kunna laga mat och sova i sovsäck så kan du behöva ta med mycket mer och då blir t.ex. en bra ryggsäck viktigt. Planera din vandring först så kan du sedan se vad du behöver ha med dig.

Det är alltid bra att ha lite första hjälpen material med sig oavsett hur länge man skall vara borta. Om du skall vara borta länge vill du kanske inte bära med dig all mat hela tiden utan det kan vara bra att planera att gå in i städer för att köpa mer mat.

Planera en vandring som är trevlig för dig

Planera din vandring med dina egna intressen i åtanke. Tänk inte bara att du skall gå raka vägen från punkt a till punkt b utan tänk istället igenom vad som är den trevligaste vägen att ta sig ditt. Var inte rädd att gå i krokar och t.ex. följa bäckar under dina vandringar. Om det finns något du vill se i området så bör du ta med detta i planen. Målet med en vandringssemester är att uppleva så mycket som möjligt. Inte ta sig så långt som möjligt. På vissa vackra platser kan det trevligaste man kan göra vara att bara färdas några kilometer om dan.

Det viktigaste är att du njuter av din vandring och att den låter dig slappna av och ger dig ny energi.

This entry was posted in Resetips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.