Vacation rentals

vacation rentalsVacation rentals är ett alternativ till mer traditionella boendeformer som hotell och vandrarhem på semestern. Det finns idag alla möjliga sorters vacation rentals att välja mellan, allt från lägenheter, stugor och villor till mer ovanliga saker som slott, kåtor och trädkojor. Vacation rentals kan användas för att få en billigare semester, men det finns också extremt lyxiga vacation rentals som kostar mer att hyra än de lyxigaste hotellrummen på orten.

Förmedlingar

Om du vill hyra en vaction rental för din semester finns det många olika förmedlingar på internet som du kan använda dig av. Vissa av dem erbjuder olika säkerhetsfunktioner och försäkringar för att minska riskerna för både den som hyr och den som hyr ut. Eftersom villkoren varierar stort mellan de olika aktörerna är det viktigt att granska vad som gäller. Vissa mellanhänder har mycket omfattande säkerhetslösningar, försäkringar och garantier medan andra tar så lite ansvar att det egentligen inte finns någon anledning att använda sig av dem och man lika gärna kan göra upp transaktionen helt privat eftersom mellanhanden ändå inte erbjuder något förutom själva förmedlingen.

Börja leta i god tid

vacation rental houseBra vacation rentals på populära destinationer tenderar att bli bokade långt i förväg. Det finns många som återvänder till samma vacation rental år efter år och inte drar sig för att boka nästa vistelse så snart årets besök är över.

Om du vill hyra en vacation rental är det bra att vara ute i god tid, särskilt om du ska besöka en populär destination under högsäsong. Är man ute i sista minuten finns det risk för att alla de vacation rentals som är tillgängliga är de som övriga semesterfirare har valt bort, till exempel för att boendet har låg standard, är orimligt dyrt eller ligger i ett otrevligt område. Samtidigt kan man förstås ha tur och lyckas hitta en nyligen listad vacation rental nära inpå semestern.

Läs recensioner

Det är bra att läsa recensioner på nätet innan man fattar några beslut. Recensioner finns tillgängliga både för individuella vacation rentals och för de företag som förmedlar vacation rentals.

Betalning

Att skicka pengar i förväg till någon man inte känner innebär alltid en risk. Samtidigt vill de flesta personer som hyrt ut vacation rentals åtminstone ha en handpenning i förväg så att de inte får sin vacation rental bokad av någon som inte dyker upp. För att lösa detta har många förmedlare av vacation rentals betalningslösningar där den som hyr inte skickar pengarna direkt till den som hyr ut, utan skickar dem till förmedlaren istället. Om man inte vill använda en sådan lösning finns det oberoende företag som, mot en avgift, erbjuder en liknande service (escrow).

Städning

Det är viktigt att i förväg göra upp om vad som gäller rörande städningen under hyrestiden så att det inte blir några missförstånd. Bor man på ett hotell kan man ju räkna med att städpersonal dyker upp dagligen, men när det gäller vacation rentals kan man inte utgå ifrån detta. Vissa vacation rentals har inte någon städpersonal över huvud taget, medan andra erbjuder städning – inkluderat i priset eller mot extra avgift. Det är viktigt att på förhand göra upp om hur ofta boendet ska städas av städpersonal och klargöra om detta ingår i priset eller om man måste betala extra för det.

Det är också viktigt att ta reda på om du som hyresgäst förväntas göra en avslutande städning innan du lämnar boendet, och vad som i så fall ska ingå i denna städning.

Vem ska jag kontakta om något inträffar?

rental propertyDet är inte ovanligt att den som äger en vacation rental befinner sig i en annan del av landet eller till och med i ett helt annat land under de delar av året då bostaden är uthyrd. På grund av detta är det viktigt att i förväg få veta vem man ska kontakta lokalt om något inträffar, till exempel stopp i avloppet eller ett kylskåp som slutar fungera. Att desperat försöka få tag på ägaren som befinner sig på andra sidan jorden eller är ute och reser är inte särskilt trevligt när ett akut problem har dykt upp.

När det gäller lite dyrare vacation rentals är det inte ovanligt att uthyraren använder sig av någon form av uthyrningsföretag som tar hand om underhållet av bostaden när den är uthyrd. För billigare vacation rentals kan det istället vara så att du förväntas fixa saker som stopp i avloppet eller trasiga glödlampor på egen hand.

Kontrollera i förväg vad som gäller för att undvika obehagliga överraskningar. Om det Telefonnummer du får för nödsituationer går till någon i en helt annat del av världen kan du räkna med att du kommer att stå ganska ensam om något händer akut, så vida det inte finns någon form av caretaker för bostaden som bor nära eller anslutning till den.

Vem betalar för vad?

Om man hyr en vacation rental på kort tid, till exempel en vecka, är det vanligt att allting ingår i hyran vad gäller kostnader för elektricitet, vatten, etc (men fråga ändå för säkerhets skull).

Om man däremot hyr på längre tid blir det extra viktigt att ta reda på exakt vad man förväntas betala för själv och vad som ingår i hyran. Exempel på poster som man bör se till att få inskrivna i hyreskontraktet för att undvika missförstånd är elektricitet, vatten, värme, internet, eventuell fast telefon, teveavgift, gas och underhåll av poolen. Gas är inte särskilt vanligt i Sverige, men utomlands kan kostnaden för gas snabbt bli hög om gas används för att både värma huset, värma vatten och laga mat.

I varma länder är det inte ovanligt att elektricitet ingår i hyran, men att en extra avgift tillkommer om man vill kunna använda luftkonditioneringen eftersom en AC kan dra väldigt mycket elektricitet – särskilt om hyresgästen vill ha den igång dygnet runt.

Våga fråga!

Den du hyr din vacation rental ifrån har förmodligen tillbringat mycket tid i området och blivit något av en expert. Dra nytta av detta genom att våga fråga om sådant du undrar över, till exempel vilka fiskrestauranger som är bäst eller vilka nattklubbar som spelar salsamusik. Man kan få många bra tips och hitta undangömda pärlor som man annars skulle ha missat, och man kan också få värdefulla varningar om vad man absolut inte bör göra. Ta hjälp av uthyraren för att undvika turistfällorna och hitta till lokalbefolkningens favoriter.

Om du har tänkt hyra cykel, surfbräda eller liknande kan det vara idé att fråga husets ägare om det går att hyra detta direkt från honom eller henne. Det går ofta att få ett bättre pris på sådana saker genom att hyra direkt av husägaren istället för att gå via någon näringsidkare på orten.

Comments are closed.