Thailand

thailandthailand kartaAtt åka på charterresa till Thailand är extremt populärt i Sverige, men det är också många svenskar som nöjer sig med en flygbiljett och ordnar boendet på egen hand. Vad som blir billigast varierar så det är bra att utforska båda alternativen innan man bestämmer sig.

Om man ska bo mer än några veckor i Thailand kan man ofta få ned priset på boende rejält genom att hyra en lägenhet eller förhandla direkt med ett hotell eller liknande om att få långtidshyra.

Ett annat alternativ är att hyra boende från någon av de många svenskar som äger bostad i Thailand. Det är många svenskar som äger bostad i Thailand utan att använda den året runt och som kan tänka sig att hyra ut den. Ibland kan man komma ännu billigare undan genom att tillfälligt byta bostad med varandra, så att en svensk bosatt i Thailand lånar ditt boende för ett besök i Sverige medan du bor i hans eller hennes hem i Thailand.

Fakta om Thailand

 • Thailand ligger på Indokinahalvön i Sydostasien. Det gränsar till länderna Burma, Laos, Kambodja och Malaysia. Thailand har kust mot både Siamviken och Andamanhavet (Andamansjön).
 • Thailand är en monarki. Sedan en statskupp i maj 2014 styrs landet av en militärjunta.
 • Det officiella språket är thai.
 • I Thailand bor cirka 70 miljoner människor.
 • Cirka 75% av Thailands befolkning identifierar sig som tillhörandes folkgruppen thai. Något mindre än 15% av befolkningen har kinesiskt ursprung.
 • 95% av Thailands befolkning är buddhister.
 • Bangkok är huvudstad och också landets största stad.
 • År 1939 bytte landet namn från Siam till Thailand. År 1945 gick man tillbaka till Siam. År 1949 ändrade man till Thailand igen.

Exempel på städer i Thailand

Bangkok

Bangkok

För vissa är Thailand synonymt med sandstränder och salta bad, men det finns också många som älskar det sprudlande stadslivet. För den som vill utforska thailändska städer finns det många intressanta destinationer att välja mellan. Här är några exempel:

 • Bangkok – Thailands huvudstad och landets största stad.
 • Pattaya –  Berömd för sitt nattliv.
 • Ayutthaya – Detta är Thailands (Siams) gamla huvudstad. En välbevarad gammal stad som numera är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.
 • Chian Mai – Räknas som norra Thailands inofficiella huvudstad. Om man tänker boka en trekkingtur kan man ofta få boende inkluderat för ett mycket förmånligt pris.
 • Chumphon – De flesta turister som åker till Chumpon gör det för att ta sig vidare till den vackra skärgården som ligger utanför staden. I denna skärgård ligger bland annat ön Ko Tao (Sköldpaddsön) med sina många dykskolor.
 • Chian Ra0i – Denna stad ses som porten till den gyllene triangeln och är också en bra utgångspunkt för den som vill utforska de omgivande bergen.
 • Kanchanaburi – Berömd för bron över floden Kwai. Här finns flera museum som inriktar sig på andra världskriget.

Leva billigt i Bangkok

Bangkok är Thailands huvudstad, och kallas även för Krung Thep av lokalbefolkningen. Hur billigt man kan leva i Thailand beror till stor del på ens egna preferenser och i vilken del av staden man vill bo, äta och ägna sig åt olika aktiviteter. Det är till exempel vanligen dyrt att bo kring Siam Square, eftersom detta är Bangkoks kommersiella centrum och de flesta hotell här är affärshotell av den lyxigare modellen. En annan del av Bangkok som den som vill leva billigt helst bör undvika är Sukhumvi Road, som huvudsakligen befolkas av inhemsk och invandrad överklass. Här är både hotell, restauranger och nattklubbar av det dyrare slaget. Betydligt

Khao San Road

Khao San Road

bättre är att styra kosan mot Khao San Road – meckat för backpackers i Bangkok. Här finns massor av vandrarhem att välja mellan, inklusive superbilliga med sovsalar. Det samma gäller för store delar av det kringliggande distriktet Banglamphu.

På och kring Khao San Road finns det gott om billiga restauranger och caféer, och det går också att äta billigt i gatustånden. Ett exempel på en populär restaurang bland turister med liten budget är Popiang House på Soi Rambuttri. Denna restaurang är öppen dygnet runt och lockar med grillad fisk och billig öl. Om du vill ha en engelskspråkig meny med bilder på kan du gå till Take-a-Seat på gatan Phra Athit. (Personalen talar dock inte engelska.) Sakura House på Rambuttri är en prisvärd japansk restaurang där man sitter vid träbord på traditionellt japanskt vis. Turister som kommer till Thailand för att ägna sig åt yoga och meditation äter gärna på Ethos på Soi Bowongrangsi, eftersom deras mat är utan konserveringsmedel, MSG och artificiella färgämnen. Rätterna är inspirerade av thailändsk, indisk, italiensk och levantisk matlagning. Gratis WiFi.

Leva billigt i Udon Thani

Udon Thani är ett mycket vackert område

Udon Thani är ett mycket vackert område

Om man vill leva riktigt billigt i Thailand kan det vara idé att inte låsa sig vid de mest välkända turistorterna utan våga utforska norra Thailand, till exempel provinsen Undon Thani. I Undon Thani brukar det gå att hitta mycket prisvärt boende, bland annat eftersom det inte ligger vid havet. Värt att tänka på är dock att det kan bli ganska svalt här uppe. Vissa ser det som en fördel, bland annat eftersom man kan spara pengar genom att inte behöva AC, medan andra ser det som en stor nackdel.

Staden Udon Thani, som har gett hela provinsen dessa namn, har monsunsäsong från slutet av april till början av oktober. Då regnar det mycket och temperaturen sjunker, särskilt på dagarna. Som svensk kan det kännas lite märkligt att nätterna under denna period tenderar att vara varmare än dagarna. De kallaste månaderna i Undon Thani infaller dock inte under monsunsässongen utan är december och januari, då medeltemperaturen ligger kring 16 grader den del av dygnet som är som kallast.

This entry was posted in Billiga resmål. Bookmark the permalink.

Comments are closed.