Ta hand om dina ögon på resan

Förvara ögonsmink i kylen

Om du reser till varma länder och bor utan luftkonditionering, tänk på att tropiska temperaturer kan gynna tillväxten av bakterier och andra otrevliga små organismer i smink. Mascara är särskilt utsatt. Många maskaror är utformade för att hålla länge i ”normal rumstemperatur”, det vill säga max 25 grader C. Är det varmare än så kan potentiellt sjukdomsframkallande organismer börja frodas. Om du har tillgång till kyl på resmålet, förvara gärna ögonsmink där för att minska risken. Saknar man kyl kan man ändå minska risken något genom att förvara ögonsmink i skuggan på rummet dagtid istället för att släpa med maskara och dylikt i sin väska hela dagen.

Använd ögondroppar i torra miljöer

Om du vistas i miljöer där luften är torr är det bra att hjälpa ögat med återfuktningen genom att använda återfuktande ögondroppar. Det kan till exempel röra sig om flygresor där luften är väldigt torr eller att man besöker länder och områden med torr luft. Kring Medelhavet finns det till exempel gott om exempel på populära turistmål som kännetecknas av torrt klimat under turistsäsongen.

Packa extra glasögon

packaÄven om man till vardags använder kontaktlinser för synkorrigering är det bra att packa med ett par glasögon. Om man till exempel drabbas av ögoninflammation eller ögonskada under resan bör man byta från kontaktlinser till glasögon. Det är inte trevligt att vara helt utan synkorrigering när man befinner sig på en främmande plats, så ett par glasögon i packningen kan vara värda sin vikt i guld.

Det är inte helt ovanligt att resenärer drabbas av ögoninflammation trots att de aldrig haft problem med ögoninflammationer hemma i Sverige. Man utsätts för en ny fauna av bakterier, virus, svampar och amöbor och många av oss ägnar oss åt aktiviteter under semestern som kan irritera ögonen och öka riskerna – till exempel flygresor i torr luft, bada i swimmingpool, tillbringa mycket tid i stark sol, duscha i vatten som inte är lika rent som svenskt kranvatten, vistas i rökiga nattklubbar och sova mindre än vad vi är vana vid.

Tag med kopia på ditt linsrecept

Det är alltid en bra idé att ha med sig sitt kontaktlinsrecept eller en kopia av receptet när man reser utomlands. Skulle något inträffa som gör att man behöver skaffa nya kontaktlinser har man receptet till hands och behöver inte försöka klara av en ögonundersökning på ett främmande språk. Det finns en internationell standard för kontaktlinsrecept som bygger på förkortningar av latinska ord, så en välutbildad optiker brukar kunna tolka lins recept även om de inte är utfärdade på det lokala språket.

Skydda ögonen mot solen

kuststad-i-greklandOavsett om man reser på solsemester till Spanien, seglar i Karibien, lever storstadsliv i Mexiko City eller kastar sig utför pistarna i Colorado kan man räkna med att utsättas för mer intensivt solljus än vad man är van vid. Det blir extra viktigt att skydda ögonen eftersom intensivt solljus kan vara skadligt både på kortsiktig och långsikt.

De flesta av oss är nog medvetna om den akuta risken för så kallad snöblindhet, men visste du att intensivt solljus också kan öka risken för att du senare i livet ska utveckla grå starr och behöva genomgå en operation där den naturliga linsen i ditt öga skärs ut och ersätts av en artificiell? Risken för att utveckla godartade och elakartade tumörer i ögonområdet ökar också av UV-strålning.

  • Att man inte upplever som solljuset som särskilt starkt eller irriterande innebär inte att det är ofarligt. På sydliga breddgrader kan till och med en småmulen dag vara skadlig för ögonen, även om man inte känner av det. Det är därför bra att ha som rutin att bära solglasögon även sådana dagar och även om det känns fånigt.
  • Det samma gäller vid skidåkning, skridskoåkning, segling och andra aktiviteter i snö, på is eller vid vatten. Snö, is och vattenyta återkastar ljuset och man bör bära skyddande glasögon även om solen inte känns stark.
  • Att du befinner dig i ett fordon innebär inte att du ska ta av solglasögonen. Bilrutor är vanligen inte särskilt bra på att skydda oss från UV-strålning, särskilt inte sidorutorna.

Solglasögon

skydda ogonDet finns väldigt många olika solglasögon att välja mellan, men det är bara vissa som ger ett bra skydd mot UV-strålning. Märkningen av sådana solglasögon varierar beroende på var i världen man befinner sig, det kan till exempel stå ”UV400” eller ”100% UV protection”. Om du ska åka till i ett land där du inte litar på märkningarna, köp med dig säkra solglasögon från Sverige.

  • Att ett par solglasögon har väldigt mörka glas innebär inte automatiskt att de ger ett bra skydd mot UV-strålning. Det finns många faktorer som spelar in, det är därför märkning är så viktigt.
  • Dyra solglasögon är inte per automatik bättre än billiga. Det finns gott om exempel på prisvärda solglasögon som ger ett bra skydd.
  • Stora solglasögon är att föredra eftersom de inte bara skyddar själva ögat utan även det känsliga området runt omkring ögat.
  • För aktiviteter som skidåkning och snowboarding finns särskilda solglasögon som sitter fast ordentligt och inte ramlar av så lätt. Sådana solglasögon kan vara praktiska att använda även utanför skidsäsongen, till exempel vid wakeboarding och mountainbiking.
  • Använder du synkorrigerande glasögon? Tala med din optiker om möjligheten att skaffa ett par synkorrigerande solglasögon med bra UV-skydd.

Andra skydd

En bredbrättad hatt eller keps med skärm kan hjälpa till att skugga ögonen och området kring ögonen när du är ute i solen, förutsatt att de är solida nog att ge ett bra UV-skydd. Om du ligger och solar, placera gärna en tillräckligt icke-transparent hatt över ansiktet.

This entry was posted in Resetips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.