Spara pengar på resor

Var öppen för olika boendeformer

Det är lätt att bli rigid i sitt tänkande när det gäller semesterboende. Jag är inte en så’n person som bor på vandrarhem! Jag MÅSTE bo på stranden! Att hyra ett hus på semestern är alldeles för dyrt, sån’t har bara rika råd med! All-inclusive är tråkigt! Att hyra av en privatperson är livsfarligt!

Man kan ofta spara en hel del pengar genom att vara mer flexibel och analysera varför man har de fixa idéer man har. Det handlar inte om att kompromissa med sig själv och sina önskemål utan att komma till rätta med de fördomar och ogrundade idéer man har om sig själv och olika typer av semesterboende som skulle kunna passa.

vacation rental houseVad gäller att hyra ett hus på semestern så är det till exempel inte alls något som bara lyxlirare gör, utan det kan tvärt om bli betydligt billigare än att bo på hotell eller vandrarhem – utan att man behöver tumma på standarden. Att hyra ett hus brukar till exempel innebära att man får tillgång till ett eget privat kök så att man inte tvingas äta varenda måltid ute. Ja, kök brukar finnas även på vandrarhem och hostels, men det är tyvärr alltför vanligt att de är alldeles för små i förhållande till antalet gäster och att det därför bildas köer, oreda och kaos. Med ett eget privat kök kan matlagningsstunderna blir en härlig och avslappnande del av semestern istället för ett irritationsmoment där man måste vänta en timme på att pastakastrullen ska bli ledig.

En annan aspekt som kan vara värd att fundera på är det här med boendets geografiska placering. Istället för att bara titta på hur nära centrum eller stranden (eller någon annan åtråvärd plats) som boendet ligger bör man ta en titt på de allmänna kommunikationerna. Om man till exempel vill semestra i en dyr stad som London kan det vara värt att titta efter boende som ligger nära en tunnelbanestation snarare än boende som ligger så nära Oxford Street som möjligt. Att bo långt från Oxford Street men nära en tunnelbanestation kan i praktiken visa sig vara smidigare än att bo lite närmare Oxford Street men ändå så pass långt bort att man måste gå långa sträckor, betala för taxi, etc.

När det kommer till badorter kan det ofta vara en rejäl skillnad i pris mellan boenden som ligger på själva stranden och boenden som ligger i närheten av stranden. Om man kan tänka sig att promenera 5-10 minuter till stranden kan man ofta få ner priset rejält jämfört med strandhotellen. Är det verkligen så jobbigt att promenera i 5-10 minuter? Finns det kanske andra saker du hellre lägger pengar på än att slippa få lite motion på semestern?

Vandrarhem / hostels har rykte om sig att vara partyställen för unga backpackers och övervintrade hippiers, och i många fall är detta förstås helt rätt, men det finns också gott om exempel på vandrarhem / hostels som har en helt annat profil och som kan passa utmärkt även

Använd billigt flyg

Använd billigt flyg

för dig som inte alls ser dig som en ”hostelperson”. Att ett boende är listat som hostel innebär till exempel inte per automatik att det bara har allmänna sovsalar och delade badrum, utan det är vanligt med hostels som har privatrum med egen dusch och toalett. Att bo där är förstås lite dyrare än att sova i en sovsal, men kan ändå vara mycket prisvärt i jämförelse med att bo på hotell.

Det är dock inte så att hostels alltid är billigare än hotell. En vanlig fälla när man letar efter billigt semesterboende är att bara leta efter hostels eftersom man tänker sig att hotell alltid är dyrare, trots att det inte är sant. Det finns till exempel många orter runt om i världen där hostels huvudsakligen inriktar sig på utländska turister och därför kan ta ut högre priser än de enkla lokala hotell som huvudsakligen hyr ut rum till inhemska resanden.

Är regnsäsongen verkligen så hemsk?

Många av de tropiska länder som lockar med sol och bad har en regnsäsong där stränderna gapar tomma i brist på utländska turister trots att solen skiner och vädret är fantastiskt. När man hör ordet ”regnsäsong” är det lätt att få för sig att det rör sig om sex månaders oavbrutet regnande, men i många länder är denna bild väldigt långt ifrån sanningen. Guatemala, Nicaragua och Costa Rica är alla exempel på länder där Stillahavskusten har en utpräglad torrsäsong och regnsäsong, men där regnsäsongen definitivt inte utgörs av oupphörliga regn. Istället är det vanligt med klart väder från soluppgången till en bra bit in på eftermiddagen, så att man hinner få många soltimmar på stranden innan åskskurarna tar vid. Om man är okej med att det regnar på kvällar och nätter kan man spara mycket pengar på att besöka dessa länder under regnsäsongen, då priserna på boende tenderar att vara dramatiskt lägre. Det är också mindre trängsel på stränderna och på andra ställen som lockar stora skaror turister under torrsäsongen.

Utforska den lokala matmarknaden

gatumatDet är lätt att fastna i att äta frukost, lunch och middag på restaurang när man är på semester – något som snabbt kan äta stora hål i semesterkassan. Att njuta av lokal restaurangmat är givetvis en av tjusningarna med att åka utomlands, men det är stor skillnad på att äta nygrillad fisk tillred enligt lokal recept till middag på den mysiga strandrestaurangen och att inmundiga tråkig formfranska och blaskigt kaffe till frukost på samma restaurang dagen därpå. Vårt tips för dig som vill spara pengar på semestern är därför att välja ett boende där du har möjlighet att fixa din egen mat när du känner för det. Det behöver inte vara ett fullstort kök med alla tänkbara apparater utan man kan komma långt med två kokplattor, ett kylskåp och en kaffebryggare. Det är något viss med att smyga upp i morgonrock och få njuta av en härlig hemlagad långfrukost hemmavid istället för att behöva klä på sig och fixa sig i ordning för att ge sig ut till hotellrestaurangen eller leta upp något frukostställe på stan. Att kunna laga egna måltider gör också att man kan utforska den lokala matmarknaden. Bli inte förvånad om du hittar frukter, grönsaker, ostar, bröd, vinsorter, etc som du inte har sett röken av på någon av restaurangernas menyer.

En separat reseförsäkring är ofta bortkastade pengar

Det är viktigt att vara försäkrad under resan, men detta innebär inte att man nödvändigtvis måste skaffa sig en särskild reseförsäkring. När man bokar en resa är det vanligt att man får erbjudande om att köpa reseförsäkring och avbeställningsskydd, men innan man tackar ja till extra utgifter bör man se över sitt befintliga försäkringsskydd. Många gånger har man redan det skydd man behöver och en separat reseförsäkring kostar bara onödiga pengar.

  • Kontrollera hur det ser ut i din hemförsäkring. Det är mycket vanligt att hemförsäkringar innehåller en reseförsäkring som gäller om man inte är utomlands i mer än 30 dagar. Glöm inte att kolla upp vilka villkor som gäller. Har du till exempel avbeställningsskydd i din hemförsäkring om du skulle bli för sjuk för att genomföra resan?Om du inte har reseförsäkring i din hemförsäkring eller om försäkringsskyddet inte är tillräckligt är det ofta billigare att skaffa en förbättrad reseförsäkring som tillägg hos det hemförsäkringsbolag man redan är kund hos, än att teckna en särskild reseförsäkring hos någon separat näringsidkare.Ditt hemförsäkringsbolag kan vanligen erbjuda dig en reseförsäkring som gäller för hela året, oavsett hur många resor du gör – ett prisvärt alternativ till att hålla på och teckna separata reseförsäkringar för varje enskild resa.
  • Flera av de stora kreditkortsföretagen ger dig automatiskt en liten reseförsäkring om du betalar resan med ditt kreditkort. Kreditkortsföretagens reseförsäkringar är ofta inriktade på avbeställningsskydd och försvunnet bagage snarare än sjukvård och rättshjälp. Kontakta det/de kreditkortsföretag du är kund hos för att få veta mer exakt vad som gäller. Det är till exempel viktigt att i förväg ta reda på vilket försäkringsskydd man har om man betalar flygbiljetten med kreditkortet och sedan betalar kontant för boendet när man väl är framme på semesterorten.

Comments are closed.