Slovakien

slovakienslovakien kartaSlovakien har blivit ett populärt resmål för svenskar som vill iväg på en billig weekendresa, men Slovakien har absolut mer att erbjuda än så och det är inte svårt att hitta intressanta saker att uppleva och upptäcka under en långsemester i Slovakien.

Från Sverige går det lågprisflyg till huvudstaden Bratislava. Närheten till Wien gör att det finns många som flyger till Bratislava när de ska till Wien och till Wien när de ska till Bratislava, beroende på vad som är billigast för tillfället. Detta ger också möjlighet att snickra ihop en billig semester som inkluderar både Wien och Bratislava. Mat och boende är generellt betydligt dyrare i Wien än i Bratislava och resten av Slovakien, så om man vill komma billigt undan kan det vara idé att ha Slovakien som bas och bara göra en utflykt till Wien.

Bo billigt i Slovakien

Ett tips för den som vill bo billigt i Slovakien är ett inte låta sig luras av utsidan. Det finns gott om hotell i Slovakien som byggdes under den Tjeckoslovakiska tiden och vars yttre bäst kan beskrivas som ”trist kommuniststil”. Kan man tänka sig att bo i något av dessa hotell som inte gör sig så bra på bilder i turistbroschyrer kan man ofta få riktigt bra valuta för pengarna och en högre standard än vad man skulle ha fått för motsvarande kostnad i ett hotell som är bättre på att locka turister med sitt utseende.

Ett exempel på en  útulňa där man kan bo gratis

Ett exempel på en útulňa där man kan bo gratis

Vandrarhem finns huvudsakligen i de större städerna och priserna är ungefär de samma som länder som Ungern, Tjeckien, Polen etc. Om man inte vill bo i en storstad men ändå vill komma billigt undan kan man hyra en enkel stuga uppe i bergen. I populära turistområden i bergen är det också vanligt att privatpersoner hyr ut rum i sina bostäder.

I Slovakiens nationalparker har den slovenska staten satt upp enkla stugor som vandrare kan övernatta i för en billig penning. Man hyr inte en hel stuga utan får räkna med att samsas med andra vandrare. Dusch och toaletter är gemensamma. Antalet sängar är begränsat och stugorna är inte särskilt stora, så det kan vara bra att boka en säng i förväg. Om man dyker upp utan bokning och alla sängar är fulla brukar man dock inte bli utkörd i kylan utan man får stanna, sovandes på golvet.

I delar av Slovakien finns så kallade útulňa, enkla vindskydd eller hyddor där man får bo gratis i mån av plats.

Tälta i Slovakien

Om du befinner dig i en nationalpark eller skyddsområde får du endast tälta på de platser som är angivna som tältplatser. Vanligen får man inte stanna mer än en natt på en sådan plats innan man måste röra sig vidare.

Att tälta utanför nationalparker och skyddsområden kräver markägarens tillstånd. På öde platser långt från bebyggelse brukar det dock inte vara någon som håller särskilt hårt på denna regel när det bara rör sig om ett enda tält och man inte tältar längre än någon enstaka natt på samma plats. Man bör dock vara medveten om att regeln finns och att man kan bli både bortkörd och polisanmäld. Bäst är förstås att införskaffa tillstånd från markägaren i förväg.

För den som inte vill ta några sådana risker, och som gärna vill ha tillgång till vissa bekvämligheter, finns det gott om campingplatser i Slovakien där man betalar för att slå upp sitt tält. Här är några exempel:

Namn Plats
ATC Zlaté Piesky Bratislava
Autocamping Slnava II Piestany
Autocamping Lodenica Piestany
Eurocamp FICC Tatranská Lomnica
Intercamp Tatranec Tatranská Lomnica
Tília kemp Gäceľ Dolný Kubín
Tatranský Hostel Poprad
Camping Bojnice Bojnice
Camping Kamzík Donovaly
Autocamping Margita a Ilona Levice-Kalinciakovo
Autokemp Levočská Dolina Levoca
Autocamping Oravice Liesek
Autocamping Turiec s.r.o. Martin
Autocamping Tajov Tajov
Autocamping Bystrina Demänovská Dolina
Autocamping Na Ostrove Trencin
Autocamping Trusalová Turany
Autocamping Varín Varin
Autocamping Vavrisovo Vavrisovo

Mat & Dryck

Att äta ute i Slovakien är billigt jämfört med svenska priser. Värt att tänka på är att många pubar och restauranger tar ut ett högre pris för läskedrycker än för öl.

bryndzové halušky

bryndzové halušky

Om du vill äta typisk slovakisk mat så räkna med att få smaka på en hel del olika sorters fårost och getost. Slovakiens nationalrätt är bryndzové halušky, vilket ungefär kan översättas till kroppkakor med bryndzafårost och fläsk. Halušky är kokta bitar av potatisdeg och bryndza är en slags mjuk ost som görs av fårmjölk. Rätten brukar garneras med rökt fläsk eller bacon. Den dryck som vanligen ackompanjerar en omgång bryndzové halušky är zinčica. Varje år hålls en Bryndzové Halušky-festival i Turecká.

Vad gäller kött så dominerar nötkött, fläskkött och kyckling i Slovakien – ungefär som i Sverige med andra ord. Över lag påminner traditionell svensk och traditionell slovensk mat en del om varandra eftersom båda är länder med hårda vintrar där det gäller att kunna leva på vad man har lagrat. Potatis, kål och lök är viktiga ingredienser. Bröd äts vanligen till alla måltider. Värmande sopport är populära som förrätt under vintern. Precis som i grannlandet Ungern är många slovakiska rätter rejält kryddstarka.

Fakta om Slovakien

  • Slovakien är en republik.
  • Slovakien ligger i Centraleuropa. Landet gränsar till Tjeckien, Ungern, Österrike, Polen och Ukraina.
  • Slovakien anslöt sig till både NATO och EU år 2004.
  • Euron infördes som valuta den 1 januari 2009.
  • Slovakien är till stora delar bergigt och Karpaterna sträcker sig över den norra delen av landet. Slovakiens högsta punkt är Gerlachovský štít i Tatrabergen, med en höjd på 2 655 meter över havet. De lägsta delarna av Slovakien hittar vi längst floden Donau i sydost och sydväst.
  • Över 40% av Slovakien är skogsbeklätt. Precis som i Sverige är det barrskog som dominerar på förhållandevis hög höjd, medan lövskog som ek och bok kan klara sig längre ned.
This entry was posted in Billiga resmål. Bookmark the permalink.

Comments are closed.