Sista minuten resor

sista minutenFör den som vill komma ut och resa till ett billigt pris kan en sista minuten-resa vara ett bra alternativ. Sista minuten-resor passar bäst för personer som är flexibla. Det kan till exempel vara så att alla resor till Grekland är slut när du letar efter en sista minuten-resa, men att det finns billiga resor kvar till Turkiet istället.

Konceptet sista minuten-resor handlar om att researrangörer hellre rear ut en överbliven resa billigt än står där helt utan intäkt. Sista minuten-resor är vanligast inom charter och inkluderar vanligen både flygresa och boende, men det förekommer även att enskilda flygstolar säljs ut som sista minuten.

Generellt sett börjar resor säljas som sista minuten-resor ungefär en månad före avresa, men det varierar förstås mellan olika researrangörer och olika sorters resor. För att hitta något riktigt billigt är det ofta bra att ha is i magen och vänta in i det sista. Kontrollera att ditt pass är giltigt så att du kan åka iväg med mycket kort varsel.

Hos de stora researrangörerna brukar de flesta sista minuten-resor gå till arrangörens allra mest populära destinationer. Man tar helt enkelt gärna i lite extra och ser till att ha extra många flygstolar och hotellrum där eftersom man vet att efterfrågan är så stor, och man vill inte riskera att förlora potentiella kunder för att man har fått slut på platser redan tidigt under säsongen. Denna överkapacitet leder i sin tur vanligen till att det blir lite restplatser över som får reas ut i sista minuten. Under den svenska sommaren är Rhodos, Kreta och Alanya exempel på destinationer som ofta dyker upp i annonser om sista minuten-resor. När det är vinter i Sverige ligger Kanarieöarna och Thailand i topp.

Att rea ut en resa i sista minuten är förstås något som researrangörer helst vill undvika, dels för att de inte vill sänka priset och dels för att det är bättre för dem att få in kontanter så tidigt som möjligt. För att uppmuntra resenärer att boka och betala i god tid brukar researrangörerna ha särskilda boka tidigt-rabatter. Det brukar dock aldrig bli ens i närheten av lika billigt som att vänta och boka en sista minuten-resa istället.

Tänk upplevelse snarare än destination

Chansen att hitta en billig resa i sista minuten ökar ju mer flexibel du är. Därför är det till exempel dumt att enbart leta efter sista minuten-resor till Grekland eller Medelhavsregionen om det enda du egentligen vill är att få lite sol och värme. Sök mer öppet så ökar dina chanser att hitta något lämplig. Det är bra att tänka upplevelse snarare än exakt destination. Sol, badliv, storstad, nattliv, kultur, matupplevelser, äventyr – tänk teman istället för platser.

Undvik skolloven

sista minuten resorNär det är skollov i Sverige är det vanligt att alla charterresor är uppbokade långt i förväg så att det inte släpps några sista minuten-resor. Har man möjlighet är det bättre att sikta in sig på att åka utomlands utanför dessa perioder.

Perioden som ligger mellan jullovet och sportloven brukar vara billig, liksom perioden i maj och juni (fram till midsommar) eftersom de flesta barnfamiljer vill vara hemma då. När skolorna drar igång igen på hösten inträffar en annan period av billiga utlandsresor eftersom det inte är praktiskt att åka utomlands precis vid terminsstarten. Sedan blir det dyrt och fullbokat igen vid novemberlovet. I slutet av november och fram till jullovet brukar det däremot gå bra att hitta billiga resor utomlands.

Vädret hemma påverkar

När det gäller sista minuten-resor under den svenska sommaren så behöver man anpassa sin strategi efter vädret. Är det regn och rusk hemma i Sverige blir konkurrensen om sista minuten-resor högre, och man kan ofta inte kan vänta till dagarna precis innan avfärd med att boka resan eftersom alla biljetter redan är slut då. Är det däremot varmt och soligt kan man dra ut på väntan längre och låta researrangören sänka priset så lågt som möjligt innan man slår till.

Välj alternativa flygplatser

När du letar efter sista minuten-resor, titta inte bara på vad som finns tillgängligt från din närmsta flygplats utan ta även med andra flygplatser i sökningen. Ibland blir utbudet av billiga sista minuten-resor betydligt bättre om man är villig att ta tåget en bit, och kostnaden för transfern kan kompenseras av att man får tag på en billigare och bättre charterresa.

Ospecificerat

Att åka ospecificerat innebär att man inte i förväg får veta exakt var man ska bo. Researrangören kan till exempel sälja ospecificerade resor till en viss badort eller till en viss kuststräcka. De personer som bokar ospecificerat placeras sedan ut på de hotell där det finns platser över.

En ospecificerad resa måste inte vara en sista minuten-resa utan kan lika gärna bokas långt i förväg.

Genom att åka ospecificerat kan man vanligen få ett billigt pris, men samtidigt vet man inte var man hamnar. Chansen finns förstås att man blir placerad på ett fantastiskt hotell på stranden, men det kan lika gärna vara så att man hamnar i ett litet enstjärnigt hotell utan pool och med 15 minuters bussresa till havet. I vissa fall garanterar dock researrangören en viss nivå på boendet, till exempel ospecificerat 3-stjärnigt hotell eller högre med privat badrum. Man kan också försöka skaffa sig ett hum om var man kan tänkas hamna genom att ta en titt online på alla de hotell som researrangören samarbetar med på just den orten. Om det är strandsemester man är ute efter och man ser att researrangören har en del hotell som ligger långt från stranden bör man överväga om ospecificerat verkligen kommer att bli så billigt när man har räknat in kostnaden för transporter till och från stranden varje dag.

Obs! Många researrangörer har villkor för sina ospecificerade resor som innebär att de har rätt att placera dig i ett hotell som inte ingår i deras ordinarie utbud. Du kan alltså hamna på ett hotell som inte finns representerat i deras katalog.

Om man har små barn och det är viktigt med barnanpassat hotell, barnpool, barnklubb, etc bör man inte åka ospecificerat eftersom man kan hamna på hotell som inte lever upp till dessa krav. Researrangören har inte någon skyldighet att ta hänsyn till att du har barn när hotellplaceringen görs. Det är ditt ansvar att inte åka ospecificerat om du inte kan tänka dig att bo på ett hotell som inte är barnanpassat.

När man bokar en sista minuten-resa är prisskillnaden mellan ospecificerat boende och specificerat boende ofta liten. Avresedagen ligger ju nära i tiden och researrangören har vid det här laget bra koll på vilka hotellrum som är lediga. Att välja specificerat boende när man köper en resa i sista minuten kan ofta vara värt den lilla extra kostnaden eftersom man i förväg får veta var man ska bo och därmed också kan se vad man får för pengarna och hur prisvärt resepaketet är.

Flygstol

När man ser annonser för sista minuten-resor brukar där finnas både paketresor (flygbiljett + boende) och erbjudanden som endast omfattar en flygbiljett tur och retur. Om man väljer att endast köpa en flygbiljett måste man själv fixa boende på plats.

All-inclusive

sista minuten til solenDet är ovanligt att all-inclusive dyker upp bland erbjudanden om sista minuten-resor, men det förekommer och det kommer förmodligen att bli allt vanligare i takt med att all-inclusive resor över lag blir vanligare. Som alltid när det gäller all-inclusive är det viktigt att granska villkoren så att man vet exakt vad som ingår och vad som inte gör det. Det är också viktigt att kontrollera om man har samma rättigheter som resenärer som har bokat i förväg, eller om resebolaget har tagit bort vissa förmåner för den som köper en billig sista-minuten all-inclusive. Det kan till exempel vara så att vissa restauranger på resorten inte är gratis för den som har köpt en sista-minuten.

Reguljärflyg

Med reguljärflyg lönar det sig sällan att vänta till sista minuten. Tvärt om brukar biljettpriserna bli högre och högre ju närmare avfärd man kommer. Ibland kan man dock ha tur och hitta en billig biljett i sista minuten. Vanligen beror det på att någon annan resenär har avbokat sin biljett, och att den därför släpps ut på marknaden igen med ett lågt pris.

Comments are closed.