Säsongsguide för billiga resor

Billiga resor utomlandsHögsäsong respektive lågsäsong för olika destinationer är något du bör ha lite koll på om du vill kunna resa billigt utomlands, särskilt om det gäller lite mer långväga destinationer. Kort sagt är det nästan alltid jämförelsevis billigt med flyg och boende under lågsäsong medan det blir betydligt svårare att hitta billigare resor under högsäsong. I den här artikeln får du tips på när du kan resa billigast till olika destinationer utanför Europa.

Egypten och Oman

Egypten är en solsäker favorit under de flesta av årets månader. Vissa månader är dock olidligt varma. Det gäller framför allt juni, juli och augusti. Dessa månader ska du välja bort, oavsett priset på flygbiljetten. Lågsäsong i Egypten är maj-juni och då finns goda möjligheter att hitta mycket billiga flygbiljetter och charterresor.

För andra delar av Afrika gäller det att vara uppmärksam på när det råder regnperiod. I Kenya, som är en uppstickare bland lite mer exotiska resmål, råder regnperiod mellan april-maj. I Oman, som är en annan ny favorit bland många, är det i stället augusti som är den månad då det kommer som mest nederbörd. Om du vill hitta en lite billigare resa till Kenya (även Tanzania) och även undvika regnet är det juni månad som gäller. Till Oman är det billigast att resa under vår svenska senvår.

Turkiet

Turkiet är den snabbast växande destinationen i vår närhet och det finns idag goda möjligheter att boka semestrar i landet nästan året runt. Den egentliga chartersäsongen startar dock i april och pågår sedan fram till mitten av oktober. Högsäsongsmånaderna är juli-september och då blir flyg- och hotellpriserna automatiskt lite uppblåsta, detta även om Turkiet fortfarande är att anses som ett lågprisland för en solsemester.

Om du vill semestra i Turkiet är det billigast att göra det i april. Samtidigt är klimatet inte det mest gynnsamma och det är inte särskilt varmt i vattnet. Om du kan lägga till en liten slant på biljetten är det ett bättre val att resa i maj, då det är både varmt i luften och i havet. Oktober är också ett alternativ om du har möjlighet att resa då.

USA

Det finns, lite förenklat, två typer av resor till USA. Antingen väljer man en weekend i någon av storstäderna på ostkusten eller så bokar man en mer klassisk solsemester i Florida. På senare tid har antalet lågprisbolag som flyger till USA (både New York, Chicago, Miami, med flera destinationer) ökat kraftigt och det i sig gör att det numera inte är oöverkomligt dyrt att ta sig till staterna.

För en weekend i exempelvis New York går det inte att tala om högsäsong/lågsäsong, detta eftersom det är säsong året runt! För solsemestrar i Florida är säsongsbegreppet dock i högsta grad aktuellt. Högsäsong råder mellan slutet av november fram till mitten av april, det vill säga i princip mellan Thanksgiving och påsk. Det är också då som klimatet i Florida är som varmast. Direkt efter påsk sjunker priserna och det är att rekommendera att kika på resor till Florida i slutet av april fram till mitten av juni för att hitta de billigaste resorna. I större delen av Florida råder svensk högsommarvärme under denna period så du riskerar inte att frysa direkt!

Karibien

sista minuten resorKaribien, det vill säga öarna i sydvästra Atlanten mellan Sydamerika och Nordamerika, har ett relativt angenämt klimat året om och ser man bara vädermässigt så spelar det egentligen ingen roll när man reser. Vissa väljer dock bort Karibien under september månad då det finns risk för hård blåst, ja till och med orkan.

Lågsäsong i Karibien är mars-december, med några undantag. Juli-augusti är det ett större tryck på resor till Karibien och detsamma gäller kring högtiden Thanksgiving.

När det gäller prisindex för Karibien finns det både dyra och billiga destinationer. Kuba, Dominikanska republiken, Jamaica, Saint Lucia, Trinidad & Tobago samt Curaçao har alla ett prisindex som understiger det svenska. Resmål i Karibien att undvika om du vill bo, äta och roa dig så billigt som möjligt är Aruba, Bahamas, Saint Martin och Guadalupe.

Comments are closed.