Reselån

reselånEtt reselån är vanligen ett förhållandevis kortfristigt lån utan säkerhet. Till skillnad från bostadslån som vanligen löper över 25 år eller mer brukar reselån ha en kort återbetalningstid. Räntan brukar också vara högre, eftersom det är ett lån utan säkerhet (blancolån).

I många fall är det bättre att kontakta sin bank och se om man kan ta ett lån hos dem istället för att vända sig till något av de företag som erbjuder särskilda reselån. Det finns dock undantag – kreditföretag som samarbetar med resebyråer och andra reseföretag ger ibland förmånliga reselån eftersom deras samarbetspartners gynnas av att det säljs fler resor.

Vanliga krav för att man ska beviljas ett reselån är att man har fyllt 18 år, har inkomst och är utan betalningsanmärkningar. Det finns företag som lånar ut pengar även till personer som har betalningsanmärkningar, men då brukar räntan vara väldigt hög. Om räntan är låg, kontrollera hur stora avgifterna är (aviavgifter, förseningsavgifter, etc). Vissa kreditgivare kan ge låg ränta eftersom de har skyhöga avgifter istället.

reskassaInnan man tar ett reselån bör man säkerställa att ens ekonomi verkligen klarar av att återbetala ett reselån i tid. Om jag inte har haft råd att spara ihop reskassan under året som gått, hur ska jag ha råd att betala tillbaka lånet under året/åren som kommer? Rent psykologiskt brukar det också kännas mycket tyngre att betala av på en resa man redan har bakom sig än att spara ihop till en resa man ser fram emot. Tänk också på att privatekonomin kan förändras snabbt. Det där reselånet som verkade så hanterbart när man jobbade heltid kan orsaka stora problem om man plötsligt förlorar jobbet, behöver gå ned till deltid eller blir sjukskriven.

Alternativ till reselån

 • Vänta med att resa tills du har sparat ihop pengarna.
 • Sälj saker du inte behöver för att få ihop pengar till resan. Många av oss har en hel del prylar liggandes hemma som kan sättas ut på Blocket, Tradera, etc eller säljas på loppis.
 • Om du är ressugen, förena nytta med nöja och utbilda dig utomlands. Det finns goda möjligheter att finansiera utlandsstudier med hjälp av CSN eller stipendier. Om du väljer utbildning med omsorg och ser till att klara av den får du inte bara en upplevelserik tid utomlands utan du förbättrar också ditt CV så att du enklare får jobb efteråt.
 • Skaffa ett jobb utomlands så att du kan tjäna pengar under din utlandsvistelse istället för att leva på lånade pengar. Om målet är att få vara utomlands snarare än att bli rik behöver det ju inte vara ett högbetalande jobb utan det räcker med ett som betalar ett enkelt boende, mat och andra grundläggande levnadskostnader. Det finns många exempel på svenskar som bekostat sina utlandsvistelser genom att jobba i barer, plocka frukt, diska på restauranger, etc.
 • Åk utomlands som au-pair.
 • Kontakta din bank för att se vilka lånemöjligheter du har där. Du kanske kan höja belåningen på din bostad eller ta ett blancolån hos banken. Jämför bankens villkor med de villkor som ges av företag som erbjuder reselån för att se vilken lösning som är bäst för dig.
 • Om du är medlem i ett fackförbund har du förmodligen möjlighet att få ett förmånligt lån utan säkerhet hos en kreditgivare som de samarbetar med.
 • Vid sidan av fackförbunden finns det en del andra organisationer som har förhandlat fram förmånliga lånevillkor för sina medlemmar. Exempel på sådana organisationer är Adoptionscentrum, Barnen framför allt, Beridna högvakten, Caravan Club of Sweden, Motorförarnas helnykterhetsförbund, Skattebetalarnas förening, Svenska kryssarklubben och Svenska tennisföreningen.

Tänk på!

 • Det finns många olika former av blancolån som man kan använda till sin resa. Undersök låneformen noga innan du ansöker om ett lån för din resa.
 • Att låna pengar innebär att kostnad som skall betalas tills dess att hela lånet är återbetalt. Att inte budgetera lånekostnaden i din ekonomi kan innebära allvarliga konsekvenser om du inte skulle få råd att återbetala lånet.
 • Ta inte ett smslån direkt utan att först läsa igenom långivarens villkor och kostnader. Även om lånet kan verkar snabbt, billigt och smidigt så kan det tillkomma hög ränta och dyra avgifter.
 • Ta ditt lån på allvar och gör ingenting med tanken ”Det löser sig”. Se till att ha full koll på din ekonomi och dina utgifter innan du lånar pengar och reser hemifrån.

Comments are closed.