Behöver man en reseförsäkring

Svaret på denna fråga är helt upp till dig. Vissa tycker det är värt att betala för en extra reseförsäkring även om de bara ger ett mycket begränsat extra skydd. Bara du kan veta hur mycket detta skydd är värt för dig. För mig och de flesta andra är dock svaret nej. Du har troligen redan en eller flera reseförsäkringar som skyddar dig när du skall på semester.

Långa resor

Observera att allt som jag säger nedan gäller om du skall på en vanlig semester. Om du skall resa utomlands under en längre period, flera månader, eller om du skall fara och volontärarbeta så kan situation se mycket annorlunda ut. I detta fall är det ofta värt att teckna en speciell reseförsäkring designad för långa resor och som ger ett bra medicinskt skydd.

Hur viktigt det är att teckna en försäkring inför längre resor beror på var du skall resa. Vissa länder ger gratis vård till alla inklusive turister. Ett exempel på detta inkluderar t.ex. flera Europeiska länder och Nicaragua. I andra länder såsom USA måste du själv betala all vård. Något som kan vara mycket dyrt om du inte har tecknat en egen försäkring. Hur vida du behöver en försäkring vid längre resor beror också på om du vill fara hem om du blir sjuk eller om du är okej att få vård utomlands. Se vilka regler som gäller för olika försäkringar, vad de täcker, vad de kostar och hur vårdsituationen ser ut i det land du skall besöka. När du vet detta kan du bestämma om det är värt att betala för en försäkring eller om du vill riskera att vara utan försäkring.

Vanlig semester

Om du skall åka på en vanlig semester är det vanligtvis inte värt att betala för en extra försäkring men det är som sagt inte fel att göra det om du vill göra det.

De flesta svenskar har redan en eller flera reseförsäkringar som de kan använda sig av om något skulle hända på resan eller om du blir sjuk så att du inte kan åka. Gå igenom din situation och se om du redan har en försäkring som du kan använda utan att behöva betala extra för en speciell reseförsäkring.

Börja med att titta igenom reglerna för:

  • Ditt bankkort. De flesta VISA kort har en inbyggd reseförsäkring som ger skydd om man köper resan med sitt VISA kort. Detta är sant oavsett om du använder kredit eller ditt kontosaldo för att betala för resan. Att betala resan med sitt VISA kort är med andra ord i de flesta fall ett mycket bra och enkelt sätt att få en gratis försäkring. Eftersom det blir allt vanligare att man bokar sin resa online och betalar med kort så är man ofta täckt utan att man tänkt på det. Om du använder ett bankkort som inte erbjuder gratis reseförsäkring kan det vara en bra ide att byta till ett kort som gör det. Kort med reseförsäkring är inte dyrare än andra kort utan försäkringen är ett sätt för VISA att uppmuntra att du använder deras kort för att betala för din resa. Något som VISA tjänar pengar på.
  • Din hemförsäkring. Många hemförsäkringar innehåller en reseförsäkring som täcker en rad olyckor som du kan drabbas av under din semester. Det kan inkludera allt från stöld till medicinska kostnader. Gå igenom din försäkring och se vad som gäller för dig. Om du inte har en reseförsäkring som en del av din hemförsäkring nu kan du se till att du får det när det är dags att förnya försäkringen nästa gång. Att ha en inbyggd reseförsäkring kostar inte många kronor och är mycket billigare är att köpa en extra försäkring när man reser. Troligtvis har du dock redan en reseförsäkring som en del av din hemförsäkring.
  • Medlemskap i olika föreningar. Vissa fackförbund och andra föreningar erbjuder sina medlemmar försäkringar som en del av de fördelar man får för sin medlemspremium. Se om någon förening du är med i erbjuder en försäkring av denna typ.
  • Arbetsförsäkring. Vissa arbetsgivare försäkrar sina anställda och denna försäkring täcker ibland skador under semester. Detta är i arbetsgivaren intresse eftersom de vill att du skall komma tillbaka till jobb frisk och kry så snabbt som möjligt. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för just dig.

Speciella aktiviteter

Kom ihåg att vissa vanliga semesteraktiviteter anses vara högriskbeteenden som ofta inte täcks av vanliga försäkringar. Saker som anses som farliga och där försäkringar ofta inte täcker skador inkluderar t.ex. dykning, volcano boarding, snow boarding och bergsklättring. Om du skall ägna dig åt dessa typer av aktiviteter kan det vara en bra ide att teckna en speciell försäkring som täcker detta.

This entry was posted in Resetips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.