Nicaragua

nicaraguanicargua kartaAtt ta sig till Nicaragua från Sverige är inte billigt, men när man väl är på plats finns det stora möjligheter att leva på en liten budget. Det går inte några direktflyg till Nicaragua från Sverige, och landet är inte någon vanlig destination för svenskar som bara kan vara hemifrån en vecka eller två. Vill man däremot njuta av sol, värme och äventyr under en längre period och få sin reskassa att räcka länge är Nicaragua ett ypperligt alternativ. Här kan man surfa i Stilla Havet, dyka i Karibiens turkosa vatten, åka i full fart nedför aktiva vulkaner, besöka ett av Latinamerikas största sammanhängande regnskogsområden, simma runt i den vattenfyllda vulkanen Apoyo, bada i heta källor och delta i firanden som är en fascinerande blandning av kristendom och precolumbianska traditioner.

Nicaragua är ett av de länder i hela Latinamerika som har allra lägst bruttonationalprodukt och jämfört med det mer berömda grannlandet Costa Rica är prisnivån betydligt lägre på allt från boende, mat och dryck till utflykter och språkkurser. Man bör dock tänka på att Nicaraguas turistnäring inte är lika rutinerad och välutbyggd som Costa Ricas. Det är vanligt att anställda inom turistbranschen inte talar engelska, så att kunna åtminstone lite grundläggande spanska ord är ett bra tips för att få så mycket som möjligt ut av sin vistelse. Vissa städer är dock mer utvecklade än andra vad gäller turism och engelskakunskaper – särskilt den koloniala staden Granada och livliga badorten San Juan del Sur.

Vad det kostar att bo i Nicaragua beror givetvis på vilken standard man kräver. I universitetsstäder som Leon och Managua är det vanligt att husägare hyr ut rum billigt till studenter, men då är det enkel nicaraguansk standard som gäller. Om man inte vill bo inneboende finns det gott om vandrarhem att välja mellan, inklusive sådana som har sovsalar med hängmattor eller madrasser istället för sängar. Exempel på ställen där det finns gott om vandrarhem och enklare hotell är San Juan del Sur, Granada, Managua, Masaya, Isla de Ometepe, Leon, Estelí, Bluefields, Big Corn Island, Jinotepe och Matagalpa.

Nicaraguansk gatumat

Att äta på restaurang är inte dyrt i Nicaragua så länge man undviker de riktigt lyxiga restaurangerna, men om man vill få matbudgeten att räcka riktigt länge i Nicaragua har vi två tips: 1.) Skaffa ett boende där du kan laga mat själv, och ge dig ut på den lokala marknaden för att köpa ingredienserna. 2.) Köp mat från gatuförsäljare istället för att äta på restaurang. Tänk också på att i många enklare bostadsområden skaffar sig de boende lite extra inkomst genom att sätta upp ett bord direkt utanför det egna huset och sälja små rätter för en billig penning. De vänder sig till grannar och nicaraguanska besökare snarare än till turister, så det är rätter som de vet går hem lgatumatokalt som erbjuds. Exempel på klassiska rätter som brukar gå att köpa på detta vis är gallo pinto, nacatamal, indio viejo, vigorón och quesillo.

Om du slår upp ”gallo” och ”pinto” i din reseparlör så kommer du att få veta att det rör sig om en målad tupp, men den här rätten har faktiskt ingenting att göra med varken tuppar eller hönor. Gallo pinto är istället en blandning av ris och bönor som kokts och stekts i olja, och det är det spräckliga utseendet som har gett rätten dess namn. Gallo pinto är en billig och extremt vanlig rätt i Nicaragua och många nicaraguaner äter gallo pinto flera gånger om dagen. Om du vill komma billigt undan när det gäller mat bör du omfamna den nicaraguanska kärleken till gallo pinto och göra det samma. Obs! På östkusten brukar kokosnöt ingå, och rätten kallas där rice and beans.

Ett billigt svenskt vandrarhem i Nicaragua

Casa de Huespedes KarlssonOm spanskan känns lite osäker när du först anländer till Nicaragua kan du alltid bege dig till Jinotepe och checka in hos Casa de Huespedes Karlsson – ett vandrarhem som drivs av det svensk-nicaraguanska paret Kjell Karlsson och Nexi Oneyda Karlsson. De är vana vid att ta emot svenskar och kan till exempel hjälpa till med att ordna språkkurser och volontärmöjligheter. Det är inte bara svenskar som bor här, så man blir inte isolerad i en svenskspråkig miljö. Casa de Huespedes Karlsson ligger i staden Jinotepe, cirka 5 mil söder om huvudstaden Managua. Att bo på vandrarhemmet kostar i skrivande stund från 7 USD per natt till 12 USD per natt beroende på rum. Vissa rum har privat badrum medan andra har delat badrum. Att äta nicaraguanska husmanskost på vandrarhemmet kostar kring 2-3 USD per portion.

Påsken kan bli dyr om man inte planerar rätt

Påsken är en av de absolut viktigaste högtiderna i Nicaragua och det är dessutom tradition att åka ut till stranden för den som har råd och möjlighet. Detta innebär att priserna på boende i badorterna tenderar att vara mycket högre under påsken än under resten av året. Om du vill bo på eller nära stranden under påsk är det därför viktigt att både boka långt i förväg och vara villig att betala det högre priset. Ett sätt att kringgå problemet är att hyra något på långt tid och se till att hyresperioden sträcker sig över påsken.

semana santaMan kan ofta spara rejält med pengar genom att helt enkelt inte tillbringa påskveckan på någon av de populära badorterna i Nicaragua utan se till att ordna boende i någon helt annan del av landet under påsken. Vill man inte göra detta utan önskar uppleva strändernas livliga påskfirande kan man behöva nöja sig med lägre standard på boendet än vad man normalt kräver.

Exempel på ställen där priserna på boende tenderar att skjuta i höjden under påsk är Salinas Grande, Las Penitas, Poneloya, La Boquita, Pochomil, Masachapa, Jiquilillo och San Juan del Sur (inklusive La Flor, Playa Maderas och Tola).

En fördel med att tillbringa påsken på någon av de populära badorterna är att det brukar dyka upp massor av små gatustånd där man kan köpa mat för en billig penning och prova på många olika rätter.

This entry was posted in Billiga resmål. Bookmark the permalink.

Comments are closed.