Litauen

litauen 2litauenFrån Sverige kan man ta färjan över Östersjön direkt till Klaipeda i Litauen, ett prisvärt alternativ för den som vill uppleva Litauen billigt. Det går också att flyga till Vilnius från Arlanda eller Växjö, och lågprisflyg går mellan Skavsta (Nyköping) och Kaunas. Om man vill besöka norra Litauen är det ibland billigare att flyga till Riga i Lettland än att flyga direkt till Litauen.

Klaipėda och Kuriska näset

Klaipėda är en hamnstad i västra Litauen, vid inloppet till Kuriska sjön. Klaipėda har varit en viktig hamn ända sedan medeltiden, men det är inte alltid Litauen som haft kontroll över den utan den har tillhört bland annat Tyska orden, Sverige, Ryssland, Tyskland och Sovjetunionen. På tyska heter staden Memel. Klaipėdas svenska period inleddes år 1627 då Gustav II Adolf erövrade staden. Den förblev dock bara i svenska händer till år 1635.

Trots de många bränder som härjat i Klaipėda under årens gång finns fortfarande en gammal stadsdel bevarad med ålderdomliga korsvirkeshus.

Kuriska näset (Curoninan Spit)

Det Kuriska näset är en 98 km lång halvö som separerar den Kuriska lagunen från Östersjön. Detta är en populär turistdestination, både för litauer och för utländska besökare. Bad sker bland annat vid Nidas strand.

Trakai slott

Trakai slott

Halvön löper mellan den Sambiska halvön i söder till staden Klaipėda i norr. Det Kuriska näset är en förhållandevis smal halvö; cirka 400 meter tvärs över på det smalaste stället och ungefär 4 km bred på det bredaste stället. Det Kuriska näset är upptaget på UNESCO:s världsarvslista och är ett av de största områdena med drivsanddynor i hela Europa.

Det är bara den norra delen av det Kuriska näset som tillhör Litauen, den södra delen är en del av Ryssland (Kaliningrad Oblast). Halvön är nationalpark i både Litauen och Ryssland. En stor del av det Kuriska näset är skogsbevuxet.

Det är tillåtet att campa i vissa delar av det Kuriska näset i Litauen. Under sommaren är campingavgiften lite högre än under resten av året. Det är också tillåtet att ta med sig sin bil eller motorcykel in, men då tillkommer en extra avgift. Det finns en väg (för motortrafik) som går över näset, och på den litauiska sidan finns även en särskild cykelväg som går från näsets norra tipp till staden Nida nära den ryska gränsen.

Det ligger flera museum på det Kuriska näset, inklusive det litauiska marinmuseum som är inhyst i ett gammalt fort på halvöns norra ände. I staden Nida finns en museum tillägnat den tyske författaren Thomas Mann som brukade bo på näset under somrarna.

Hästar

Att göra utflykter till häst är populärt i Litauen och det finns många olika stall som erbjuder denna service till den som inte har någon egen häst. Ett exempel är Kurtuvėnai Horse Riding Centre som ligger i en by nära Šiauliai, Litauens fjärde största stad. Kurtuvėnai Horse Riding Centre kan också ordna boende på en trestjärnig campingplats. Bokar man både häst och boende samtidigt brukar man kunna få ett mycket förmånligt pris på boendet.

Sartų lenktynės

Sartų lenktynės

För den som gillar hästar vill vi också tipsa om Sartai Horse Racing (Sartų lenktynės), ett populärt evenemang som äger rum i Aukštaitijas nationalpark varje år, nära sjön Sartai och den lilla staden Dusetos. Detta event har sina rötter i 1800-talet och hålls traditionsenligt den första lördagen i februari. Höjdpunkten är ett travlopp på sjön Sartais is. (Om isen inte är tillräckligt tjock hålls travloppet på en bana nära sjön istället.) Förutom själv travloppet innebär Sartai Horse Racing alltid en mässa där man bland annat kan prova på traditionell litauisk mat och dryck. Lokala förmågor brukar stå för sång- och dansuppträdanden.

Paddla kanot i Litauen

En populär aktivitet som inte behöver bli särskilt dyr är att uppleva Litauen från en kanot. Har man inte med sig en egen kanot kan man hyra en; det finns många ställen som hyr ut kanoter till ett överkomligt pris.

Det finns gott om sjöar och vattendrag i Litauen som lämpar sig för utfärder med kanot.

Exempel:

 • Žeimena

Žeimena är en stor flod som sträcker sig från Aukštaitija National Park till Neris. En populär kanotfärd är den som startar vid Palūšė (N55°19’38.45″ E26°5’54.68″) i nationalparken och slutar nära tågstationen Santaka (N54°54’1.84″ E25°38’36.29″).

 • Lakajai ir Lakaja

Floden Lakaja och de två sjöarna Baltieji (Vita) Lakajai och Juodieji (Svarta) Lakajai är huvudbeståndsdelarna i sjöområdet Molėtai. Man kan till exempel börja paddla från stranden vid staden Molėtai (N55°13’56.46″ E25°25’42.28″) och fortsätta till tågstationen Žeimena (N55°5’0.66″ E25°55’46.4″).

Fakta om Litauen

 • Litauen är en republik.
 • Litauen ligger i Baltikum och gränsar till Lettland, Polen, Vitryssland och den ryska enklaven Kaliningrad. Litauen har kust mot Österjön i väster.
 • Efter Sovjetunionens sammanfall blev Litauen en självständig stat den 11 mars 1990.
 • År 2004 gick Litauen med i både NATO och EU. Litauen är en del av Schengenområdet.
 • Litauens valuta är euron.
 • Litauens officiella språk är litauiska.
 • Litauens huvudstad och största stad är Vilnius. Den näst största staden är den för detta huvudstaden Kaunas.
 • Litauen är ett bördigt land som karaktäriseras av skog, jordbruksbyggd och våtmarker. Förr i tiden var våtmarkerna större än idag; stora områden har dikats ut och torrlagts för att skapa odlingsbar mark.
 • Litauen har flera tusen sjöar, inklusive de drygt 3 000 sjöar som ligger i kullandskapet i sydöst. Landet genomflyts också av ett stort antal floder och mindre vattendrag.
 • Litauens högsta punkt är Aukštojas Hill som bara sträcker sig 294 meter över havet.
This entry was posted in Billiga resmål. Bookmark the permalink.

Comments are closed.