Las Penitas

Du har förmodligen aldrig hört talas om Las Penitas. Inte många svenskar har gjort det. Men det kommer förmodligen att förändras. Las Penitas är en liten fiskeby belägen på Nicaraguas Stillahavskust. Byn blir snabbt en allt mer populär turistdestination som är populär bland kanadensiska och Amerikanska turister men som också lockar alltfler turister från resten av världen. Det byggs snabbt alltfler nya hotell och restauranger vilket hjälper till att locka alltfler turister.

Nicaragua är ännu inte en populär destination för svenska resenärer men grannlandet Costa Rica är en dröm för många och Nicaragua kan erbjuda samma saker men till ett lägre pris. Turismen i landet växer snabbt och det satsas mycket pengar på att locka fler turister. Pengar investerar i allt från budgethotell till lyx resorter av världsklass såsom Mukul Resort & Spa där de billigaste rummen kostar nästan 10 000 kr natten. Resorten har en mycket vacker golfbana och en egen flygplats.

Det verkar säkert att båda Nicaragua som helhet och Las Penitas kommer bli alltmer populära turistorter. Jag rekommenderar varmt att du besöker Las Penitas nu innan fiskebyn förlorar sin ursprungliga charm. Den charm som började locka turister till att börja med.

Vart ligger Las Penitas?

Las Penitas ligger på Stillahavskusten ca två mil från den koloniala staden Leon. Leon erbjuder många historiska sevärdheter och ett växande utbud av bra restauranger. Staden är omgiven av aktiva vulkaner och det finns goda möjligheter att besöka vulkanerna och titta ner i dem. En populär sak bland turister är att pröva på volcano boarding. Snow boarding ner för en vulkan på vulkanisk sand istället för snö. Om du inte kan snow boarding kan du istället åka pulka.

Leon ligger ca 10 mil nord väst om landets huvudstad, Managua.

Hur tar man sig till Las Penitas?

Att ta sig till Las Penitas är enkelt men man måste tyvärr först flyga till Managua och sedan ta sig från Managua till Las Penitas. Det finns flera sätt man kan göra det. Det enklaste sättet är att ta en taxi från flygplatsen. Det tar ca 2 timmar och kostar ca 75 dollar. Om du vill göra det så billigt som möjligt kan du istället ta dig till bussterminalen och ta en buss till Leon. Att ta bussen till Leon kostar ca 2 dollar. Från Leon kan du ta taxi (USD10) eller ta en annan bus som kostar ungefär 50 cent.

Att ta sig till Managua är enkelt. Det går många flyg varje dag från Miami och Houston.

Praktiska detaljer

Det finns en bankomat i Las Penitas och många ställen accepterar kreditkort. Det finns dock ett mycket litet utbud av taxibilar så man får ofta gå ditt man vill. Detta är inte ett stort problem eftersom det är nära till allt. Om man inte vill gå kan man hyra en bil billigt. Man kan hyra en bil i Leon eller direkt vid flygplatsen. Om du hyr bil är det viktigt att veta att många förare är dåliga förare och man måste vara försiktig i trafiken. Ditt svenska körkort är giltigt när du besöker landet som turist.

Att bo och äta

Det finns många billiga hotell, vandrarhem och restauranger på orten. Vandrarhemsplatser finns tillgängliga från ca 10 dollar natten medan privata rum kostar kring 30 dollar och upp. Restaurangerna serverar huvudsakligen fisk och skaldjur, kyckling och kött. Det finns ett stort utbud av restauranger att välja mellan. Priserna är låga och det kostar normalt ca 10 dollar plus dryck att gå ut och äta. Det finns dock mycket billigare alternativ. Om man vill hålla en budget är det möjligt att äta ute för 1 dollar.

Att göra

Orten är en strand ort så de flesta aktiviteter är vattenbaserade. Här kan man t.ex. bada och surfa. Orten erbjuder även mycket bra fiske och ger goda möjligheter att se valar och havssköldpaddor. Det är även vanligt att man ser leguaner, landsköldpaddor, tvättbjörnar, papegojor och andra djur. Om du åker en tur i naturreservatet isla de venado så har du goda möjligheter att se krokodiler.

Det finns mycket annat du kan göra i närområdet med Las Penitas som bas såsom t.ex. vulkanpromenader, besöka heta källor och mycket annat.

This entry was posted in Billiga resmål. Bookmark the permalink.

Comments are closed.