Inspiration för weekendresor i Europa

berlinBerlin

Berlin är en riktig klassiker för svenskar som vill åka iväg och uppleva storstadspuls. Här finns allt från hipsterkaféer i Neukölln till internationellt hyllade museer som Pergamon-Museum, Gemäldegalerie, Neue Nationalgalerie, Topography of Terror, Statis Museum, Jüdisches Museum och Mauermuseum at Checkpoint Charlie. Söndag är loppisdag i Berlin, bland annat i Mauerpark och Arkonaplatz. Man kan köpa ett Museum Pass som räcker i tre dagar och som ger fri entré till cirka 55 olika statliga museum. I skrivande stund kostar Museum Pass €24.

Att cykla är ett härligt sätt att utforska och uppleva Berlin, åtminstone under den varma delen av året. Berlin är tämligen fritt från branta backar och har gott om cykelbanor (Radwege) och lämpar sig därför väl för cyklister. För den som vill finns guidade turer genom Berlin som sker på cykel. Berlins styrande har på olika vis försökt uppmuntra till mer cyklande och det finns numera 860 km av separata cykelbanor i staden samt 100 km kombinerade gång- och cykelbanor. Det finns gott om företag som hyr ut cyklar i Berlin, och så finns BikeSurfBerlin där vanliga privatpersoner hyr ut sina cyklar. Dessutom har Deutsche Bahn (DB) cyklar utplacerade på särskilda cykelstationer i Berlin. Det krävs ett kreditkort för att registrera sig och låsa upp DB-cyklar och man betalar per minut eller per dag.

Köpenhamn

köpenhamnKöpenhamns gamla stadskärna (Indre by) är rik på historia och här finns många hus som har fler hundra år på nacken. Smala gränder kombineras med hypermodern shopping. Öster om den gamla stadskärnan ligger Christianshavn, som uppfördes för cirka 300 år sedan för att arbetare i Köpenhamn skulle ha någonstans att bo. Här finns gott om vackra kanaler, och här ligger också det berömda området Christiania. Sydväst om Indre by hittar vi Vestrebo, ett område som har genomgått stora förändringar på senare tid och som nu räknas som en av de trendigaste stadsdelarna i Köpenhamn. Om det är café och barliv du är ute efter under din weekend i Köpenhamn, gör ett besök på Istedgade i Vesterbro.

Umeå

Det är lätt att glömma bort alla pärlor vi har i vårt egna land när man planerar sin weekendresa. Varför inte skippa utlandsresan och istället göra ett besök i Umeå. För den som är bosatt i södra Sverige kan Umeå definitivt vara mer exotiskt än Köpenhamn eller Berlin.

I Umeå kan du till exempel besöka Älgens Hus, där du kan få klappa älgar och se på när de mjölkas. Av mjölken görs älgost som man kan köpa med sig hem för att få en exotisk matupplevelse. Umeå har också en internationellt berömd skulpturpark i Umedalen, med verk av bland annat Tony Cragg, Louise Bourgeois och Miroslaw Balga. Inne i Västerbottens Museum ligger Svenska Skidmuseet som bland annat visar upp världens äldsta skida – den är över 5 000 år gammal!

På sommaren kan man åka ut till ön Norrbyskär, där finns ett litet hotell man kan bo på och en skärgårdsrestaurang med lokalproducerad mat. Färja tu till Norrbyskär avgår från Norrbyn.

Biarritz

BiarritzBiarritz ligger på den franska Atlantkusten och rekommenderas för den som vill ta en weekendresa under sommaren. Biarritz är populärt bland surfare, men här finns även mysiga barer och baskiska restauranger för den som hellre håller sig på land än i vattnet. Saluhallen är ett hett tips för den som vill hitta intressanta viner.

Biarritz är en stad som är anpassad efter gångtrafikanterna. Här är det enkelt och säkert att ta sig fram till fots, både i strandområdet och inne i själva staden. Om man hellre vill ta bussen kan man köpa ett busskort för €2 som gäller i 24 timmar. Busskorten säljs i busskioskerna samt av en hel del tobaksaffärer och caféer i Biarritz.

Istanbul

istanbulDet må låta som en klyscha, men i Istanbul möts verkligen öst och väst. Den uråldriga storstanden Istanbul, tidigare känd som Bysans eller Konstantinopel, breder ut sig på båda sidor om Bosporen och ligger därmed både i Europa och Asien. Istanbul är känt för sitt livliga nattliv och här finns massor att uppleva för den festsugne. Under dagen kan man till exempel slappna av med en kryssning på Bosporen eller varför inte njuta av ett genuint turkiskt bad. Buyuk Hamam och Aziziye Hamam är två exempel på turkiska bad där man till en låg kostnad kan få både massage och skrubb. I Istanbul finns även lyxigare badhus som huvudsakligen vänder sig till turister och den turkiska överklassen.

This entry was posted in Resetips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.