Hyra bil utomlands

Att hyra bil utomlands kan var en underbar lösning för den som på egen hand vill upptäcka ett land och inte vara bunden till bussar, tåg, flyg och annan kollektivtrafik. Den första frågan man bör ställa sig när man överväger att hyra bil utomlands är om man vill hyra med eller utan chaufför. I vissa länder, där både löneläge och trafikrytm skiljer sig markant från Sverige, kan det vara en bättre idé att hyra bil med chaufför än utan.

Försäkringar

Det är smart att i förväg kontrollera hur det står till med ens försäkringar, för det kan hända att du har ett så pass bra försäkringsskydd redan att du kan nöja dig med den obligatoriska försäkringen hos biluthyraren och inte behöver köpa till extra försäkringar som självriskreducering, med mera. Kontrollera både med ditt/dina försäkringsbolag och med eventuella debitkort/kreditkort du har.

Kontrollera fordonet

rental carKvalitén på de bilar som hyrs ut varierar rejält, särskilt om man inte hyr av någon av de stora internationella kedjorna. När man hyr bil utomlands är det därför extra viktigt att själv göra en säkerhetskontroll av bilen. Vissa fel och brister kan man upptäcka redan vid en okulär besiktning, medan andra enklast upptäcks om man sätter igång bilen. Några exempel på sådant man alltid bör kontrollera är fotbroms, handbroms, vindrutetorkare, värmereglagen, att bilen har bra däck (inklusive reservdäcket), att däcken passar klimatet och har rätt lufttryck, att det finns välfungerande säkerhetsbälten, att alla ljus fungerar, samt att nivåerna av olja, spolarvätska och kylarvätska är tillräckligt höga.

Obs! Om du upptäcker något avvikande under din kontroll, även om det bara är något kosmetiskt, se till att det blir antecknat så att du inte krävs på ersättning för det när du lämnar tillbaka fordonet.

Se också till att du vet vilken utrustning och dokumentation du är skyldighet att ha med dig i bilen under färd och att den finns på plats när du hyr bilen. Det finns till exempel många länder där det inte räcker med varningstriangel utan där du också är skyldig att ha med brandsläckare, reflexväst och diverse intyg (försäkringsbevis, intyg på betald fordonsskatt, intyg på avgaskontroll, etc). I många länder har trafikpolisen inte någon möjlighet att smidigt slå upp fordonet i något elektroniskt fordonsregister, utan polisen kommer att kräva att du kan visa pappersdokumentation om du blir stoppad längs vägen.

Givetvis är det som alltid smart att komplettera med ytterligare utrustning även om lagen så inte kräver, till exempel förstahjälpen-väska, filtar, dunk med dricksvatten, bra isskrapa och snöborste om det är vinter, och verktyg som kan göra det enklare att byta däck och utföra andra mindre åtgärder.

Tips för dig som ska hyra bil i Europa

Förstahjälpen-utrustning Många länder i Europa kräver att man har förstahjälpen-utrustning i bilen. Exakt vad detta krav innebär varierar från land till land.
Reflexväst De flesta europeiska länder kräver att man har en reflexväst per person i bilen, även för färd under dagtid.

Tänk på att reflexvästen ska vara lättillgänglig. Du ska inte behöva stå och packa ur bilen för att komma åt reflexvästen.

Vinterutrustning Att man åker söker över behöver inte betyda att vädret är mildare än hemma i Sverige. Se till att den bil du tänker hyra har lämplig utrustning för det väder du kan råka ut för.
Brandsläckare Exempel på europeiska länder där det är lagkrav på brandsläckare i bilen är Albanien, Bulgarien, Estland, Grekland, Lettland, Litauen, Moldavien, Polen, Rumänien, Ryssland, Turkiet, Ukraina och Vitryssland.
Extra glödlampor Exempel på europeiska länder där det, under vissa omständigheter, är lagkrav på extra glödlampor i bilen är Albanien, Bosnien-Hercegovina, Frankrike, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Ryssland, Serbien och Slovenien.
Två varningstrianglar Turkiet och Cypern är exempel på länder som kräver två varningstrianglar i bilen.

 

I vissa länder, inklusive Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien, Slovenien och Spanien, krävs två varningstrianglar för fordon med släp.

Bogserlina Exempel på länder där man måste har bogserlina i bilen är Bosnien-Hercegovina, Serbien, Slovakien och Makedonien.

Comments are closed.