Hitta billigt flyg

Söksajter på internet

Det finns många söksajter på internet där man kan leta efter billiga flygbiljetter. Använd gärna flera stycken olika söksajter för att se vilken som kan leta fram bäst pris.

ryaairFlygbolagen lägger ut sina flygbiljett i ett förhållandevis begränsat antal databaser (bland annat Amadeus, Sabre och Worldspan) och både resebyråer och söksajter på internet hämtar sin information från dessa stora databaser. Trots detta kan det slutpris du erbjuds som konsument variera mellan olika resebyråer och söksajter, bland annat på grund av skillnader i valutakurs, provisioner och administrativa avgifter.

Sök direkt hos flygbolaget

Ibland får man ett bättre pris om man istället för att använda en söksajt går till flygbolagets egna sajt och söker där. Detta är särskilt sant för utpräglade lågprisbolag.

Var flexibel

När man söker efter flygbiljetter är det bra om man kan vara flexibel med datum, resrutt och antal byten – då ökar chansen att hitta billigt flyg.

Nyhetsbrev

Flygbolag, resesajter, resebyråer med mera brukar ha nyhetsbrev som de skickar ut via e-post. Det kan löna sig att ta emot och läsa dessa nyhetsbrev eftersom de ofta innehåller erbjudanden om billigt flyg.

Tänk på att billiga flygbiljetter som marknadsförs via ett nyhetsbrev ofta blir fullbokade snabbt, särskilt om det rör flyg till attraktiva destinationer som New York, London och Bangkok som många kan tänka sig att spontanköpa.

Undvik de populäraste dagarna och tiderna

billigt flygVissa dagar är populärare flygdagar än andra, både över året och i varje vecka. Kring stora internationella högtider som jul brukar billiga biljetter för de populäraste resdagarna snabbt bli fullbokade – om flygbolagen ens bryr sig om att släppa några billiga biljetter för dessa dagar. Kring storhelger kan man ofta få billigare biljetter genom att flyga på de dagar som de flesta andra vill undvika att resa under, som till exempel nyårsafton. Bra att tänka på är att även om vi i Sverige firar jul den 24 december är den 25 december den viktigaste juldagen i många andra länder.

Om du ska till en destination som har mycket affärsresenärer kan det vara värt att välja någon av de dagar i veckan de helst inte flyger på. Om du istället ska till en flygplats som domineras av turisttrafik kan det vara årets lågsäsong (till exempel regnsäsongen) man behöver pricka in för att hitta en billig flygbiljett.

I Europa flyger affärsresenärer helst inte väldigt tidigt på morgonen, mitt på dagen eller riktigt sent på kvällen. Därför kan man vanligen hitta billigare biljetter för dessa tider. Att flyga så att man anländer lagom till ett morgonmöte brukar däremot blir betydligt dyrare eftersom det är så populärt bland affärsresenärerna.

Flyg till och från billiga flygplatser

Vissa flygplatser är dyrare än andra, vilket slår igenom i biljettpriset. Ofta kan man spara rejält med pengar genom att flyga från och till billiga flygplats istället för stora dyra flygplatser, och sedan använda ett annat transportmedel för den sista biten av resan. I Sverige kan det till exempel vara billigare att flyga från Skavsta än från Arlanda, och till Stansted London istället för till Heathrow London.

Värt att tänka på är också att många lågprisflygbolag inte alls trafikerar de stora dyra flygplatserna utan endast har flyg mellan mindre flygplatser där de betalar lägre avgifter.

Exempel: Om du vill flyga till Wien i Österrike kan du ofta hitta en billigare flygbiljett till Bratislava i Slovakien. Från Bratislava kan du sedan ta dig vidare till Wien landvägen. Viktigt är förstås att i förväg ta reda på vad landresan kostar för att kunna avgöra om det är värt att ta denna omväg till Wien eller ej.

Gör slag i saken direkt

Om man hittar en billig flygbiljett som man vill ha är det bäst att slå till direkt, för billiga flygbiljetter är färskvaror som kan försvinna snabbt ur sortimentet. När du kommer tillbaka till datorn och gör samma sökning en timme senare är det inte alls säkert att den billiga biljetten finns kvar.

Samtidigt är det inte per automatik så att flygbiljetter blir dyrare och dyrare ju närmare avgångsdatum man kommer. Det kan till exempel vara så att någon biljett avbokas av en resenär och förs in i systemet igen med en låg prislapp.

Dra nytta av priskrig

Om man håller ögonen öppna kan man upptäcka när det har utbrutit priskrig mellan en eller flera aktörer för någon viss destination. Under priskrig är det inte ovanligt att flygbolag säljer flygbiljetter som de går back på, eftersom de slåss med näbbar och klor för att bibehålla och ta marknadsandelar och inte vill låta kunder få upp ögonen för konkurrenterna. Priskrig är extra vanligt när en ny aktör träder in på marknaden eller när en etablerad aktör lanserar ett lågprisbolag.

Vad kostar biljetten inklusive alla avgifter?

När man jämför kostnaden för flygbiljetter är det viktigt att inkludera samtliga skatter och avgifter i priset, annars blir jämförelsen inte korrekt. Det som verkar vara en billig flygbiljett kan visa sig vara en tämlig dyr flygbiljett när man har lagt på skatt, administrationsavgift, kortavgift, incheckningsavgift, etc.

Köp inte kringtjänster du inte behöver

sista minutenEn del flygbolag, resebyråer och bokningssajter tjänar mycket pengar på att sälja kringtjänster som reseförsäkringar och biluthyrning. Innan du köper någon extratjänst, kontrollera om du verkligen behöver den. Det finns till exempel inte någon anledning att skaffa en extra reseförsäkring som ändå inte är bättre än de reseförsäkringar du redan har via din hemförsäkring och ditt betalkort.

Om du vill köpa något extra, till exempel biluthyrning, jämför alltid erbjudandet med vad du skulle betala hos en fristående aktör.

Nöj dig med handbagage

Hos en del lågprisbolag ingår inte incheckat bagage i biljettpriset, utan man måste betala extra för detta. Då kan man spara pengar genom att nöja sig med att resa med handbagage. I vissa fall är det förstås inte praktiskt möjligt, men om man till exempel bara ska iväg på en helgresa kan man ofta klara sig med handbagage om man packar smart. Då behöver man inte heller oroa sig för att ens incheckade bagage ska hamna fel, och man behöver inte stå och vänta på sitt bagage efter att man landat.

Var inte lojal

Flygbolag har ofta lojalitetsprogram där man kan samla poäng som sedan kan lösas in mot rabatterade flygbiljetter eller andra produker. Dessa program finns där bland annat för att öka chansen för att vi som resenärer ska vara lojala och alltid välja samma flygbolag eller flygbolagsallians.

Lojalitetsprogram med bonuspoäng kan vara lönsamma för den som reser väldigt mycket, till exempel den pendlande affärsresenären, men för oss som åker på flygsemester en eller kanske två gånger per år kostar dessa program ofta mer än de smakar. Man tjänar helt enkelt mer pengar på att vara illojal och välja den billigaste flygbiljetten oavsett bolag än att hålla sig till ett visst flygbolag eller flygbolagsallians i ett försök att samla poäng.

Ombokningsbar biljett?

En ombokningsbar flygbiljett är vanligen betydligt dyrare än en flygbiljett som inte går att boka om. Ju högre flexibilitet, desto högre pris.

Om du endast kan tänka dig att avboka / boka om din biljett i händelse av något riktigt allvarligt (till exempel svår sjukdom) kan ofta din hemförsäkring/betalkortsförsäkring ge dig det skydd du behöver istället för att du ska slösa pengar på en flexibel flygbiljett.

Helhetstänkande

När du jämför olika billiga flygbiljetter, gör en beräkning av vad resan kommer att kosta i helhet. När man jämför billiga flygbiljett bör man alltid räkna in sådant som transfer, parkeringsavgifter, övernattningar, med mera, samt hur mycket tid av din semester du tvingas slösa på själva resandet.

Det är också viktigt att inse att man själv påverkar hur billig en flygresa blir totalt. En billig flygbiljett kan till exempel bli dyr om den innebär långa väntetider på flygplatser där du kommer att äta dyr flygplatsmat och tristess-shoppa. Var ärlig mot dig själv. Kan du tillbringa 12 timmars väntetid på flygplatsen ätandes dina medhavda matsäck utan att spendera några pengar? Eller kommer du att äta på restaurang, dricka en massa dyr öl, checka in dig på flygplatshotellet, shoppa loss i butikerna, betala för att åka in till närmsta stad, etc?

Comments are closed.