Charterresor

billigt flygBegreppet charter innebär att ett fortskaffningsmedel, till exempel ett flygplan, hyr för en organiserad resa. Ända sedan 1950-talet har det varit vanligt att svenska researrangörer chartrar plan (turistcharter) och säljer paketresor där både flyg och boende ingår. På senare år har det även blivit populärt med ännu mer omfattande paketresor som till exempel gör att man får äta varje måltid på resortens restauranger utan att betala något extra.

När turistcharter först slog igenom i Sverige och svenskar började flyga utomlands på charterresor var det vanligast att researrangören hyrde flygplan (inklusive besättning med mera) från ett flygbolag. Numera har de stora arrangörerna av charterresor ofta egna flygbolag som ombesörjer transporten.

Hitta en charterresa som passar dig

Det finns idag ett mycket stort utbud av charterresor. När man hör ordet charterresa är det nog många som associerar det med flygresor till Medelhavsregionen eller Kanarieöarna för soltörstande semesterfirare, men det finns massor av charterresor som inte passar in i den mallen. De första flygcharterresorna som erbjöds i Sverige på 1950-talet var av just den här typen, men sedan dess har utbudet vuxit enormt. Värt att tänka på är också att det finns många researrangörer som ordnar paketresor där både flyg och boende ingår trots att de inte chartrar några plan. Man flyger i ett flygplan som går i reguljär trafik, men man betalar direkt till researrangören och så sköter de alla bokningar hos flygbolaget. När man landar möts man på flygplatsen av personal från researrangören, precis som på en klassisk charterresa.

Charterresenärer är ofta bättre skyddade vid konkurs

reskassaCharterresor tenderar att vara paketresor med både flyg och boende, och detta gör att man ofta har ett bra skydd vid konkurs – förutsatt att researrangören eller flygbolaget har ställt säkerhet hos Kammarkollegiet.

Enligt den svenska Resegarantilagen (1972:204) ska svenska arrangörer och återförsäljare av vissa sorters paketresor ställa säkerhet hos Kammarkollegiet. Om resan inte kan genomföras, till exempel på grund av att researrangören eller flygbolaget har gått i konkurs, har resenären under vissa förutsättningarna rätt att få ersättning ur säkerheten. Du måste lämna in din ansökan inom tre månader. Det är Resegarantinämnden som avgör om du har rätt till ersättning och den betalas i så fall ut av Kammarkollegiet.

Om du köper en reguljär flygbiljett och ordnar boende separat omfattas din resa inte av Resegarantilagen. Det samma gäller så kallade flygstolar som bokas hos en charterarrangör. Mer information om exakt vilka resor och andra arrangemang som omfattas av Resegarantilagen hittar du hos Konsumentverket.

Början på den svenska charterturismen

Den svenska charterturismen slog igenom under andra halvan av 1950-talet. Bakom charterresans popularitet låg en kombination av flera olika faktorer. Andra världskriget var över, välståndet hade börjat öka markant hos den svenska befolkningen och år 1951 fick anställda i Sverige rätt till tre veckors semester. Researrangörer började ordna så kallade sällskapsresor – paketresor där man reste tillsammans i grupp med tåg, buss eller båt.

sista minuten resorI april 1954 ordnade researrangören Flyg och Bussresetjänst i Örebro en flygresa med chartrat plan från Bromma till Hamburg. Boende ingick dock inte i biljetten. Annorlunda var det i april nästa år, då Svensk Bussresetjänst ordnade en 16 dagar lång charterresa till Mallorca för 26 personer, inklusive boende i både Marseille och på Mallorca. Anledningen till att man behövde övernatta i Marseille var att det chartrade planet inte hade tillstånd att flyga under natten. Resans startpunkt var Bromma och målet var Palma på Mallorca, men det krävdes mellanlandningar i både Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille. Planet var en Vickers Viking som flögs av bolaget Svenska Aero.

Samma år som premiärresan till Mallorca ägde rum åkte svenska charterturister även till Teneriffa, och året därpå anlände det första lasset svenska charterturister på Gran Canaria. Både Teneriffa och Gran Canaria är en del av ögruppen Kanarieöarna väster om den afrikanska kontinenten.

Under år 1956 åkte cirka 10 000 svenskar på charterresa.

Comments are closed.