Budgettips för New York

New York är en stad som många drömmer om att besöka, men New York är också en stad där semesterkassan kan rassla iväg enormt kvickt. Här nedanför hittar du några av våra tips för dig som vill få din reskassa att räcka så långt som möjligt i New York.

Du måste inte bo vid Times Square

times squareDet är lätt att fastna vid en idé om att ju närmare Times Square hotellet ligger desto bättre, men sanningen är att varje del av New York har sina pärlor att utforska. Att bo nära Times Square är bra om det är viktigt för dig att vara nära teaterdistriktet, Empire State Building, 5th Avenue, Rockefeller Center etc men är inte alls idealt för den som till exempel vill strosa omkring i hipsterchica Williamsburg i Brooklyn. Fundera på hur pass viktigt det är för dig att bo ”mitt i smeten” så nära Times Square som möjligt och ta reda på hur mycket du kan spara genom att bo i någon annan del av New York.

När man höjer blicken och tittar utanför centrala Manhattan finns det massor av intressanta boenden att upptäcka i New York. Vad sägs till exempel om The Heart of Harlem B&B? Detta är ett familjeägt B&B-ställe med fem rum i en gammal sandstensbyggnad på 74 West 120th Street i stadsdelen Harlem. Marcus Garvey Park ligger bara ett stenkast bort, och Harlem har massor av intressanta butiker, restauranger och barer att utforska. Alla rum hos The Heart of Harlem B&B har kylskåp och mikrovågsugn så att du kan vara mer oberoende under din semester och till exempel ha lite kall dryck stående på rummet istället för att behöva ge dig ut och handla varje gång du blir törstig. Att kunna fixa vissa måltider själv, även om det bara är ett mellanmål bestående av flingor och mjölk, kan göra vistelsen i New York betydligt billigare så att man får pengar över att spendera på annat.

Köp ett veckokort på tunnelbanan

Ett mycket bra köp i New York är ett tunnelbanekort som räcker i en hel vecka. Du slipper krångla med att betala varje enskild resa för sig, och du kan åka hur mycket tunnelbana som helst utan att det kostar något mer än vad du betalade för kortet. Med ett tunnelbanekort på fickan kan man utforska delar av New York man förmodligen inte skulle ha brytt sig om att besöka om man hade varit tvungen att promenera dit eller betala för en taxi.

Restauranger

food trucksDet finns ett enormt utbud av restauranger i New York med mat från världens alla hörn. Allt från food trucks och gatustånd till superdyra lyxrestauranger där man måste boka bord flera månader i förväg. Även om det är trevligt att vara spontan är vårt tips att du gör viss research innan du anländer till New York och skriver ned en lista över lite olika matställen som verkar intressanta att prova på och som passar din matbudget för resan. Utan en sådan stödlista är det lätt hänt att man hamnar i någon turistfälla med dålig mat till höga priser när man blir akut hungrig efter många timmars utforskande av vad New York har att erbjuda. Se till att inkludera restauranger i flera olika stadsdelar i din lista så att du har lite tips åt dig själv oavsett var i New York du råkar befinna dig när det blir dags för mat. Använd gärna internet för att göra research och inkludera absolut privata bloggar och liknande i ditt sökande. Håller man sig bara till de officiella turistguiderna är det lätt hänt att man missar den där fantastiska lilla koreanska matvagnen som precis har öppnat eller korvgubben i parken som de lokala står i kö för att handla världens godaste korv av. I skrivande stund är matvagnen Sam’s Falafel på Cedar Street (mellan Trinity Pl och Broadway) ett prisvärt tips eftersom man där kan få en rejäl och mättande måltid för några få dollar.

Gratisnöjen och kostnadsfria upplevelser

Att vara i New York är en upplevelse i sig och man behöver inte ständigt betala för dyra aktiviteter för att njuta av den här staden. Här när några av våra favorittips på saker som är gratis eller mycket billiga att göra i New York.

Central Park

central parkPacka ned löparskorna i resväskan innan du far så att du kan bege dig ut på en joggingtur genom Central Park som en riktig New York-bo. Du kan också besöka mosaiken Imagine som ligger i närheten av den plats där John Lennon mördades år 1980.

Paddla Kayak

Det finns flera ställen i New York där man kan låna en kayak gratis. Två exempel är Downtown Boathouse och Long Island Community Boathouse i Queens.

Ta färjan från Manhattan till Staten Island

Det är många turister som betalar $12 eller mer för att få åka färja och se Frihetsgudinnan. Om man vill komma billigare undan kan man istället kliva ombord på Staten Island Ferry som transporterat pendlare mellan Staten Island och Manhattan sedan början av 1900-talet. Det är inte en turistfärja utan används av vanliga lokalbor och är helt gratis att åka med över New York Harbor.

Bonustips! Det går en gratisfärja från Battery Maritime Bldg till Governor’s Island också. Färjeturen är mysig i sig, men att besöka Governor’s Island är också en härligt upplevelse. Fram till år 2003 var den här ön stängd för allmänheten. Här finns bland annat Admiral’s House, cykelvägar och minigolf. Färjan till ön avgår från Battery Maritime Bldg, Slip 7, Lower Manhattan.

Fashion Institute of Technology (FIT) Museum

FIT Museum i Garment District visar utställningar som gjorts av studenter. Här finns också en samling bestående av 50 000 historiska klädesplagg från 1700-talet och framåt. Är du intresserad av mode och/eller dräkthistoria bör du absolut besöka det här museet, som du hittar på Seventh Ave & 27th St, Garment District, Midtown West.

African Burial Ground National Monument

I början av 1990-talet upptäcktes en gammal begravningsplats för slavar när man grävde upp en tomt på nedre Manhattan i samband med ett konstruktionsarbete. Totalt hittades över 400 kistor som begravts under en del av New Yorks historia då staden hade fler slavar än någon annan stad i USA utom Charleston i South Carolina. På den gamla slavkyrkogården ligger numera ett besökscentrum där man kan lära sig mer om afroamerikansk New York-historia. Adressen är 290 Broadway between Duane & Elk Sts, Lower Manhattan.

Federal Reserve Bank of New York

federal reserveVarje vardag ordnas guidade visningar av utställningarna på Federal Reserve Bank of New York. Man får inte vandra in här själv utan guide, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att en guldreserv bestående av över 10 000 ton guld ligger begravd här, cirka 25 meter under marken. Följ istället med på någon av de sex guidade turer som hålls varje vardag. Man får bland annat se en utställning om falskmynteri och en stor myntsamling (av äkta mynt). Adressen är 33 Liberty St, Lower Manhattan.

Green-Wood Cemetery i Greenwood Heights, Brooklyn

Man behöver inte vara morbid för att vilja besöka den här kyrkogården under sin semester i New York. Green-Wood Cemetery är en grönskande kyrkogård som kommit att bli av USA:s mest välbesökta turistmål. Trots detta är det många svenskar som aldrig ens hört talas om Green-Wood Cemetery.

Green-Wood Cemetery grundades år 1838 och här har över 600 000 människor fått sin sista vila, inklusive en lång rad välkända New York-bor. En av stadsdelen Brooklyns högsta punkter ligger här, Battle Hill. På Battle Hill finns en sju fot hög staty föreställande Minerva, kunskapens gudinna i den gamla romerska religionen.

De imponerande grindarna till Green-Wood Cemetary utformades av Richard Upjohn och går i den stil som brukar kallas för Gothic Revival. I anslutning till porten finns en samling skulpturer som visar scener ur nya testamentet, bland annat Jesu uppståndelse. Dessa skulpturer skapades av John M. Moffitt.

På grund av ett misstag på flygplatsen JFK år 1980 kunde några gröna parakiter rymma och slå sig ned i New York. Deras ättlingar lever nu i grönskan på Green-Wood Cemetary.

This entry was posted in Resetips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.