Billigt i Köpenhamn

Att ta sig till Köpenhamn från Sverige behöver inte bli så dyrt, men väl på plats finns det många saker som lockar och det kan snabbt gå åt mycket pengar om man inte håller hårt i plånboken. Att ha en begränsad budget för sin semester eller weekendresa i Köpenhamn måste dock inte lille havfrueinnebära att man inte kan fylla dagarna med härliga upplevelser. Tvärt om finns det massor av billiga saker att göra i Köpenhamn. För den som vill uppleva Köpenhamn utan att ruinera sig kommer här våra favorittips på saker man kan göra i Köpenhamn som inte alls kostar mycket.

Besök den lille havfrue

Bronsstatyn av den lilla sjöjungfrun har blivit en stark symbol för Köpenhamn. Du hittar henne sittandes på en sten i kryssningsbåtshamnen Langelinie, inte långt ifrån Nyhavn.

Se vaktavlösningen vid Amalienborg

vaktavlösningVakterna utanför Amalienborg byter position varannan timme, men den stora formella avlösningen sker traditionsenligt klockan tolv på dagen då nya vakter anländer från Rosenborg Slott. Om någon medlem av det danska kungahuset befinner sig i Amalienborg spelas musik i samband med vaktavlösningen. På speciella dagar, såsom drottningens födelsedag den 16 april, bär vakterna högtidsuniform.

Amalieborg är ett kungligt slott och kungligt residens i Köpenhamn, men det är inte det kungliga huvudslottet (den äran tillkommer huvudresidenset Chrisitansborgs slott).

Hyr en elcykel

Att hyra en elcykel från Bycyklen.dk kostar 25 kronor i timmen, men man kan få ned priset till 6 kronor i timmen om man istället tecknar en månadslång prenumeration för 70 kronor (då ingår dessutom en gratis halvtimme). Efter att du har betalat 70 kronor i månadsavgift kostar det alltså bara 6 kr i timmen att fara omkring på en elcykel i Köpenhamn. Cykeln har en batteridriven motor som kan få upp farten till 22 km/h och som är guld värd när man hamnar i en uppförsbacke. Köpenhamn har över 350 km cykelleder och har två gånger utsetts till världens bästa cykelstad av sajten Treehugger.

Gå på loppis

Att gå på loppis är roligt och det finns alltid chans att fynda till låga priser. Varje lördag hålls en stor inomhusloppis på Nattergalevej 6 i Köpenhamn som arrangeras av välgörenhetsorganisationen Svalerna (Emmaus). Öppettid: kl 10 – 15.

Köp stulna saker (lagligt)

auktionPolisen i Köpenhamn håller regelbundet auktioner för att sälja ut stulet eller borttappat gods som de inte har lyckats hitta ägaren till inom den stipulerade tiden. Cyklar brukar auktioneras ut på Slotsherrensvej 113 i Vanløse, medan övrigt gods auktioneras ut på Tæbyvej 3 B i Rødovre.

Information om när auktioner är planerade att hållas kan du få av företaget Topauktioner som ombesörjer auktionerna på uppdrag av polisen.

Stadsdelen Vanløse i Köpenhamns kommun ligger väster om Frederiksberg och innehåller en av ändstationerna för Köpenhamns tunnelbana. Rødovre är en egen kommun som ingår i Region Hovedstaden.

Besök Kongens Have

Kongens HaveKongens Have (Kungens Trädgård) är en park som ligger i anslutning till slottet Rosenborg i Köpenhamn och som är öppen för allmänheten. Här kan du bland annat se en staty av författaren H.C. Andersen och besöka en rosenträdgård i renässansstil. På våren skapar blommande krokusar i olika färger ett vackert rutmönster på planen framför slottet. På sommaren brukar det ordnas dockteater för barn i Kongens Have.

Gör en utflykt till Hørsholm

Hørsholm är en tätort belägen cirka 2 mil norr om Köpenhamn och den räknas som en del av Region Hovedstaden. Fram till början av 1800-talet låg här ett slott (Hirschholm), men sedan år 1823 ligger på dess plats istället en vacker kyrka. Slotträdgården och slottets damm finns dock kvar och utgör ett populärt besökmål.

Danmarks nationalmuseum i Köpenhamn har fri entré

Nationalmuseet i Köpenhamn ligger i Prinsens Palæ (Ny Vestergade 10) och är Danmarks största kulturhistoriska museum. Här finns utställningar från många olika delar av historien och objekt från många olika delar av världen, även om fokus förstås ligger på Danmark. Att besöka Nationalmuseet är gratis.

Danmarks nationalmuseumNationalmuseet har flera permanenta utställningar, inklusive utställningar om dansk vikingatid och medeltid, en om mynt och medaljer, en etnografisk och en med antikviteter från Medelhavsområdet. Klunkehjemmet är en lägenhet som knappt har ändrats något sedan år 1890 och som visar hur ett hem kunde se ut i Köpenhamn under det sena 1800-talet. (Obs! Klunkehjemmet har inte riktigt samma öppettider som Nationalmuseet.)

I Nationalmuseet finns ett särskilt museum för barn, där man till exempel kan få lära sig om vikingar och se hur det kunde vara att gå i skolan i Danmark för länge sedan.

Själva byggnaden som Nationalmuseet ligger i är också av intresse för den historieintresserade. Detta palats byggdes under ledning av Nicolai Eigtved för den danske kronprinsen Frederik och kronprinsessan Louise och stod klart år 1744. Exempel på gamla element av slottets inredning som bevarats är ekparketten på golvet och stuccon i taket, och en del möbler står också kvar från den tid då slottet användes av de kungliga.

Öppettiderna för Nationalmuseet i Köpenhamn är tisdag – söndag klockan 10:00 – 17:00. På måndagar är museet stängt.

Utforska den botaniska trädgården

Redan på 1600-talet anlades en botanisk trädgård i centrala Köpenhamn, men inte på den plats där den ligger nu. Senaste flytten skedde år 1874. Numera omfattar den botaniska trädgården i Köpenhamn cirka tio hektar och innehåller över 13 000 arter. Här finns 27 växthus av glas, inklusive det berömda palmhuset som är 16 meter högt och har funnits här ända sedan trädgården öppnades år 1874.

Den botaniska trädgården är indelad i olika sektioner, inklusive sektionen för danska växter, stenträdgården med växter från bergsområden i Centraleuropa och Sydeuropa, barrträdskullen, rhododendronplanteringen, sektionen för fleråriga växter (1100 arter) och sektionen för ettåriga växter (1100 arter). I ett växthus (med kylanläggning) lever arktiska växter.

Att besöka Köpenhamns botaniska trädgård är gratis. Öppettiderna är 08:30 – 16:00 alla dagar i veckan.

This entry was posted in Resetips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.