All-inclusive resor

sista minuten resorAll-inclusive resor kan kännas som ett modernt begrepp, men det är helt enkelt en variant av det som vi i svenskan förr brukade kalla för helpension. Helpension har traditionellt inneburit att frukost, lunch och middag är inkluderad i priset för en vistelse på hotell eller pensionat. Moderna all-inclusive resor är ofta paketresor som förutom hotellvistelsen och maten även inkluderar flygresa tur och retur, transfers, med mera. Det är också vanligt att det förutom tre mål mat även ingår snacks, glass och liknande för den som blir hungrig mellan måltiderna.

All-inclusive resor finns tillgängliga på många olika nivåer, allt från enkla lösningar till riktigt lyxiga varianter. När man letar efter billiga semesterresor är det lätt hänt att man automatiskt sorterar bort all-inclusive resorna eftersom de är dyrare, men det är lite av ett feltänk eftersom en all-inclusive resa absolut kan vara ett bra alternativ för den som vill få till en billig semester. Maten är ofta en stor utgiftspost i semesterbudgeten, särskilt när man bor på ett hotell utan möjlighet att själv fixa några måltider och måste äta frukost, lunch och middag ute på restaurang. Med en all-inclusive resa är matkostnaderna redan betalade innan man ger sig av. Dels kan man spara pengar på detta vis, dels vet man redan på förhand vad maten har kostat och man riskerar inte att utsättas för obehagliga överraskningar. Vill man gå ut och äta på någon fristående restaurang under semestervistelsen kan man förstås göra det, men man måste inte. Många har fått sin semesterbudget förstörd av att anlända till en turistdestination och upptäcka att alla de lokala restaurangerna är dyra turistfällor där även en enkel måltid kostar multum. Med en all-inclusive riskerar man inte att drabbas av något sådant.

Vad ingår i all-inclusive?

Innan man bokar en all-inclusive resa är det viktigt att ta reda på vad som ingår, för det kan variera stort mellan olika resepaket. Här är några tips på punkter man bör få ska information om innan man fattar något beslut.

Hur många restauranger får vi välja mellan?

reselånVissa hotell som erbjuder all-inclusive har bara en enda restaurang och den används för både frukost, lunch och middag. Andra har flera alternativ. Det finns gott om exempel på stora resorter där man kan välja mellan till exempel fransk a la carte restaurang, mexikansk buffé, indisk restaurang, italiensk pizzarestaurang, klassisk amerikansk diner med hamburgare, och så vidare. Det är också populärt med resorter där det finns caféer, glasskiosk, creperi och liknande för den som inte är sugen på en hel måltid utan bara vill ha något litet att mumsa på. Glasskiosk med gratis glass brukar vara en stor succé bland barnfamiljerna.

En viktigt fråga som man alltid ska se till att få svar på är om all-inclusive bara omfattar buffé eller om även a la carte ingår. Det finns resorts där den som vill äta a la carte måste betala extra.

När man ändå håller på och kollar upp restauranger kan det också vara bra att ta en titt på hur restaurangutbudet ser ut kring resorten. Det kan ju hända att man får lust att gå ut och äta utanför resorten någon kväll trots allt. I så fall är det ju lite trist om det visar sig att resorten ligger i ett område där det inte finns en enda restaurang. Att så är fallet behöver ju inte innebära att man struntar i att boka resan, men det kan vara bra att veta om i förväg så att man inte blir besviken och så att man kan kolla upp vad det skulle kosta att ta taxi till någon fristående restaurang. Det samma gäller den som gärna vill gå ut till barer, pubbar, nattklubbar etc. Vissa all-inclusive resorts ligger tämligen ensamma långt ifrån närmsta stad.

Mat på obekväma tider

Vad händer om du blir sugen på mat utanför den normala serveringstiden? Om du bor på ett hotell mitt inne i stan kan du ju alltid knalla ned till närmsta kiosk eller gatukök, men om man ska bo på en mer isolerad all-inclusive resort är det bra att veta vad som gäller om man till exempel klockan fyra på morgonen efter en blöt festnatt inser att man är superhungrig. Finns det någon möjlighet att få något i magen även på obekväma tider eller bör du bunkra upp med snacks på rummet i förväg?

Dryck

Paketpriser billig resaDryck är en punkt där villkoren varierar enormt mellan olika all-inclusive resor. Vissa resepaket innehåller ingen dryck över huvud taget – alla dryck måste köpas separat, inklusive dryck till måltiderna. Så finns det resepaketet där man får vatten eller vissa utvalda (billiga) måltidsdrycker som saft och läsk till maten, men måste betala extra om man vill dricka något mellan måltiderna.

Andra all-inclusive paket är mer generösa och ger dig fri tillgång till en lång rad olika alkoholfria drycker dygnet runt, både utländska och lokala.

Vad gäller alkoholhaltiga drycker så är det vanligt att reglerna är olika för lokala (billiga) alkoholdrycker och importerad (dyrare) alkohol. Det kan till exempel vara så att du får dricka hur mycket lokal öl och lokal rom som du vill på den karibiska resorten, men om du vill ha en franska franskt vin till maten så kostar det extra.

Eftersom reglerna kring dryck skiljer sig så mycket mellan olika all-inclusive resor är det viktigt att alltid ta en noggrann titt på villkoren i förväg. Ibland kan det bli billigare att boka en lite dyrare all-inclusive resa där massor av olika drycker kommer att finnas tillgängliga gratis dygnet runt, än att boka en något billigare all-inclusive resa där man hela tiden måste betala för det man dricker under sin vistelse. Tänk också på att man behöver dricka mer vätska i varma klimat än vad man gör hemma i Sverige och att kranvattnet kan vara otjänligt. De där 2 USD man betalar för varje liten flaska vatten kan snabbt gnaga ett hål i semesterbudgeten.

Strandstolar

Vissa all-inclusive resorter har strandstolar som är särskilt avsatta för resortens gäster och som är gratis för dem. Här kan man spara en hel del pengar jämfört med att hyra strandstolar från fristående uthyrare.

Aktiviteter och utrustning

Många hotell och resorts som erbjuder all-inclusive ger dig som gäst tillgång till vissa aktiviteter och/eller utrustning utan extra kostnad. Det kan till exempel handla om att det finns tennisplan och utrustning att låna, eller att man kan få ta en tur med hotellets kayak utan att behöva betala extra. I vissa fall ordnas gratis aktiviteter för gästerna, såsom vattengympa, yoga, hiking, filmvisning, barnklubb, ungdomsklubb, snorkling eller små utflykter. Kolla upp vad som gäller så att du inte missar något!

Barnvakt

Barnpassning brukar inte ingå i priset för all-inclusive utan är en tjänst man behöver betala extra för på de hotell och resorts där barnpassning erbjuds. Däremot är det vanligt att det på hotell och resorts som riktar sig till barnfamiljer finns någon form av barnklubb på vissa tider som till exempel ordnar dans, tävlingar med mera för att sysselsätta barn och yngre tonåringar.

Comments are closed.