Albanien

albanien

albanien kartaEn resa i Albanien passar för den som vill resa billigt, men man bör vara medveten om att Albanien inte är något utpräglat turistland och att de faciliteter som finns tillgängliga ofta är av låg kvalité. I städerna finns hotellrum tillgängliga från €15 och uppåt. I norra Albanien är det vanligt med ”gästhus” där man får både mat och boende. Sådana gästhus finns tillgängliga från €25 och uppåt.

Billiga resor till Albanien passar den som vill uppleva något utöver det vanliga och inte har något emot att vissa saker håller en lägre standard än vad vi är vana vid. Man bör också tänka på att många personer i Albanien inte talar engelska, inklusive sådana som arbetar inom turistnäringen och på hotell, restauranger, barer, etc. Däremot är det inte särskilt ovanligt att folk talar en del italienska, så om man kan italienska kan det vara till stor nytta.

Klimat

Längs kusten har Albanien typiskt medelhavsklimat, medan inlandet har ett mer kontinentalt klimat. Nära havsnivån är vintrarna vanligen milda med en genomsnittstemperatur på 7°C norröver och några grader varmare söderöver. Även under somrarna har Albaniens södra kust varmare väder än den norra kusten.

I inlandet är skillnaden mellan norr och söder mindre, och det är istället höjd över havet som är den viktigaste faktorn. Vinterklimatet i bergen är samma som i andra bergsområden i Balkan, vilket innebär att det kan bli rejält kallt och snöigt. På sommaren kan dagarna bli mycket varma i inlandet, särskilt i dalarna, men nätterna är nästan alltid svala.

De centrala bergsmassiven får en hel del regn, eftersom luftmassor från Medelhavet möter den kontinentala luftmassan. När luften från Medelhavet lyfts upp blir det lätt åskväder.

Solsemester och badsemester i Albanien

Nästan hela västra Albanien gränsar till Medelhavet, närmare bestämt de två områden av Medelhavet som heter Adriatiska havet och Joniska havet. Exempel på städer längs kusten är Lezhe, Durres, Vlorë och Sarandë. Adriatiska havets kust karaktäriseras av långa sandstränder, medan Joniska havets kust har en kombination av klippiga berg och sandstrand. Vattnet har den klassiska turkosa ”Medelhavsfärgen”.

Tips för den som vill spara pengar: Ofta är det billigare att ta sig till Italien, Montenegro eller Korfu (Grekland) från Sverige och sedan ta färjan över till Albaniens kust än att flyga till Albanien från Sverige.

Albanska Rivieran

Den ”Albanska Rivieran” sträcker sig från byn Palasa till byn Lukove i södra Albanien. I Albanien kallas området vanligen för Bregu. Längs den Albanska Rivieran ligger många vackra små byar, samt staden Himara. Byarna ligger vanligen uppe på de berg från vilka man kan se stranden och Medelhavet.

 • Dhermi Beach är berömt för sitt nattliv och lockar inte bara turister utan också många albaner. Flera av Albaniens allra trendigaste nattklubbar ligger här.
 • Byn Jal har både privata B&B och statligt ägda faciliteter för turister. Det går att campa här för den som vill ha en riktigt billig semester på den Albanska Rivieran. Från Jal kan man smidigt ta sig till fyra olika stränder, inklusive Akuariumi. Jal är också centrum för den årliga reggaefestivalen Albanian South Vibes.
 • Llamani Beach är en 200 meter lång strand som begränsas av klippor i båda ändarna. Här finns underjordiska vattenkällor med kallt vatten.
 • Borsh omgärdas av prunkande jordbruksbyggd där det odlas apelsiner, citroner och oliver. Varje år ordnas en mässa här för mat och hantverk.
 • Porto Palermo Beach har miljövänliga stugor och en lugn sandstrand. Här ligger också en ubåtsbas.
 • Från byn Piqeras kan man vid god sikt se hela vägen till ön Korfu. Där floden Lapardha möter havet, när Piqeras, ligger stranden Buneci.
 • Den drygt tusen hektar stora Llogra National Park, som ligger i bergspasset Llogara intill den Albanska Rivieran, innehåller flera små resorter som man kan ha som bas för att utforska den vackra naturen.

Vlorë

albanien bergVlorë ligger i södra Albanien och det går färjor hit från Brindisi i södra Italien. Färjan kör under natten och anländer vanligen i Vlorë tidigt på morgonen. Vlorë har en trevlig strand och livligt stadsliv. Sommaren är mycket solsäker här. Under ett genomsnittligt år har Vlorë över 2 000 soltimmar. Jorbruksbyggden kring staden Vlorë berömd för sin olivolja och här växer cirka 280 000 olivträd. Särskilt berömd är olivoljan av det anrika märket Vlonjak som är en populär souvenir.

Durrës

Till Durrës kan man ta färjan från både Bari, Ancona, Otranto och Trieste i Italien. Från Bari till Durrës tar det cirka 9 timmar med den vanliga färjan och ungefär 3 timmar med snabbfärjan. Från Ancona till Durrës är det betydligt längre och överfärden tar cirka 19 timmar. Värt att veta är att Durrës kallas för Durrazzo i Italien. Durrës har även färjeförbindelser med Bar och Kotor i Montenegro.

Durrës passar turister som är intresserade av sol, bad, kultur, historia, vin och religion. I detta område ligger bland annat Skanderbergs slott, Ishems slott, Kung Zogs villa, moskén Fatih (byggd 1503), de katolska kyrkan Shen Lucia och den ortodoxa kyrkan Pali. Turer i vindistriktet Gjepalaj utgår från Durrës.

I själva staden finns den uråldriga stadsmuren bevarad, och i centrum kan man äta middag i ett runt torn (Venetian Tower) som uppfördes redan under 1500-talet. Durrës amfiteater är den största i hela Balkan.

Varje år i maj äger Open Port Festival rum i Durrës där historiska skepp ställs ut sida vid sidan med moderna uppfinningar av marin natur. Durrës är också basen för den årliga Durrës International Sailing Regatta.

Sarandë

Sarandë ligger i södra Albanien och är känd som smekmånadsstaden. Det går färja mellan Sarandë och den grekiska ön Korfu (Kerkyra).

Slott

Albanien har gott om slott för den som är intresserad av arkitektur och historia. Du kan till exempel besöka slottet Petrela nära Tirana, slottet Rozafa i Shkodra, slottet Skanderbeg i Kruje och den medeltida fästningen i Berat.

Shopping

 • Albanska butiker är ofta öppna sent på kvällarna; till klockan 20:00 på vintern och klockan 22:00 på sommaren. Att ha helt stängt på söndagarna är normen.
 • Om man vill shoppa billigt hantverk kan man göra ett besök på någon av de traditionella basarerna i Korca, Gjirokastra, Shkodra eller Kruja. Fokus ligger på träsnideri, keramik, kopparföremål och broderi.

Ost

albaien lantbyggdAlbanien har en lång osttradition och många olika sorters ostar produceras i landet. Ost som påminner om det som i Grekland kallas feta är mycket vanlig. Ute på landet och i byarna är det vanligt med små butiker som säljer lokalproducerad ost. Priset är ofta så lågt att man kan kosta på sig att prova på de allra dyraste ostarna även om man har en ganska liten resebudget och vill leva billigt i Albanien.

Alkohol

Enligt albansk lag måste man ha fyllt 18 år för att få köpa och konsumera alkohol. En av de mest populära spritsorterna i Albanien är raki, som förekommer i flera olika varianter, inklusive en variant som görs av mullbär och plommon.

Fakta om Albanien

 • Albanien ligger i den västra delen av Balkanhalvön. Albanien gränsar till länderna Grekland, Makedonien, Kosovo och Montenegro, och har en lång kust mot Medelhavet.
 • Efter andra världskriget etablerades en kommunistregin i Albanien under ledning av Enver Hoxha. Albanien isolerade sig sedan, inte bara från länder med marknadsekonomi utan också från Sovjetunionen, Kina och grannlandet Jugoslavien.År 1992 förlorade kommunistpartiet makten i Albanien och en demokratisk koalitionsregering etablerades.
 • Albanien är i skrivande stund (2015) inte en del av EU, men landet har påbörjat ansökningsprocessen och år 2014 erhöll Albanien kandidatstatus.
 • Albanien ingår i den centraleuropeiska frihandelsorganisationen CEFTA.
 • Albanien är medlem i NATO.
 • Den som har svenskt medborgarskap behöver inte visum för att besöka Albanien.
 • Albaniens valuta heter Lek och har valutakoden ALL. 1 lek motsvarar 100 qindarka, men qindarka används inte längre i praktiken. Det minsta myntet är 1 lek, men även detta är ovanligt eftersom det är värt så lite. Övriga mynt är 5 lekë, 10 lekë, 20 lekë, 50 lekë och 100 lekë. Sedlar finns i valörerna 200 lekë, 500 lekë, 1 000 lekë, 2 000 lekë och 5 000 lekë.De flesta butiker, restauranger och hotell i Albanien accepterar euro, och det samma gäller för personer i serviceyrken, till exempel taxichaufförer.
 • Den största flygplatsen i Albanien är Tirana International Airport Nënë Tereza som ligger cirka 15 minuter med bil från huvudstaden Tirana. (Den har fått sitt namn efter Moder Teresa.) Detta är den enda internationella flygplatsen i landet.Om man vill slippa betala för taxi in till Tirana kan man ta bussen från flygplatsen till Skanderbergtorget. Bussen heter Rinas Express och avgår en gång i timmen från cirka 08 på morgonen till cirka 19 på kvällen. Resan brukar ta ungefär en halvtimme.
This entry was posted in Billiga resmål. Bookmark the permalink.

Comments are closed.