5 saker som är gratis i Berlin

Lunchkonserterna hos Berliner Philharmonie

Berliner PhilharmoniePå torsdagarna kan man njuta av en gratiskonsert i det berömda konserthuset Berliner Philharmonie. Konserten startar klockan 13:00 och dessa konserter är mycket populära så det är bra att vara ute i god tid.

Värt att veta är också att musikstudenter från Hochschule für Musik Hanns Eisler brukar ordna gratiskonserter på Berliner Philharmonie då och då.

Konserthuset Berliner Philharmonie ligger i den södra delen av Tiergarten. Strax öster om denna plats gick förut Berlinmuren. Om du vill ta tunnelbanan till konserthuset så är närmsta hållplats Potsdamer Platz. Berliner Philharmonie har två konsertsalar: Großer Saal med 2 440 sittplatser och Kammermusiksaal med 1 180 sittplatser.

Att besöka Kunstquartier Bethanien

Kunstquartier Bethanien på Mariannenplatz är en samling gallerier och studior med inriktning på alternativ konst. Byggnaden var en gång i tiden ett sjukhus. De flesta utställningar hos Kunstquartier Bethanien har fri entré. Under den varma årstiden (maj -september) ordnas filmvisningar (arthouse movies) utomhus på innergården.

Kunstquartier Bethanien är öppet klockan 12:00 – 19:00 sju dagar i veckan.

Att se Berlin från toppen av parlamentsbyggnaden

berlin parlamentDen tyska parlamentsbyggnaden (Reichstag) kröns av en gnistrande kupol av glas som är öppen för allmänheten och har fri entré. Den nås via två spiraltrappor vars utformning påminner om en dubbel-helix.

Härifrån har man fantastisk utsikt över centrala Berlin. Om du besöker glaskupolen när parlamentet har möte kan du beskåda mötet ovanifrån. Glaskupolen designades av Norman Foster. Den är en symbol för Tysklands återförening, och symboliserar också politisk transparens och att folket befinner sig ovanför parlamentet. Det finns en gratis audioguide tillgänglig som berättar om några av de prominenta landmärken du kan se från kupolen, samt om själva parlamentsbyggnaden och hur det tyska parlamentet fungerar.

För att besöka glagkupolen krävs att man registrerar sig på Bundestag.de först . Du måste också kunna uppvisa giltig legitimation.

Att promenera längs Landwehrkanal

LandwehrkanalUnder soliga dagar är det mycket populärt att ta en promenad längs Landwehrkanal i Berlin. Kring kanalen brukar det spelas boule.

Landwehrkanal är en drygt 10 km lång kanal som går parallellt med floden Spree i Berlin och bland annat genomskär Tiergarten och Kreuzberg. Kanalen byggdes i mitten av 1800-talet och sammankopplar den övre delen av Spree (i Friedrichshain) med flodens nedre del (i Charlottenburg). Kanalen används idag huvudsakligen av turistbåtar och annan nöjestrafik.

Efter att Rosa Luxemburg mördades i januari 1919 dumpades hennes kropp i Landwehrkanal och återfanns inte förrän i juni samma år. En minnesskylt sitter vid platsen där hennes kropp hittades.

Att insupa gatukonsten i East Side Gallery

East Side GalleryEast Side Gallery är den längsta kvarvarande delen av Berlinmuren och går parallellt med floden Spree. Strax efter Berlinmurens fall i november 1989 samlades över hundra konstnärer från många olika delar av världen här och denna del av muren förvandlades till ett utomhusgalleri av muralmålningar. Många av målningarna har freds- och frihetsbudskap.

East Side Gallery är 1,3 km långt och ligger på Mühlenstraße i området Friedrichshain-Kreuzberg. Exempel på konstnärer som satt sin prägel på East Side Gallery är Kim Prisu, Jim Avignon, Thierry Noir, Ingeborg Blumenthal, Jürgen Grosse (INDIANO), Bodo Sperling, Kasra Alavi, Kani Alavi, Dimitri Vrubel och Siegfrid Santoni. Under årens gång har muren förändrats på olika vis, bland annat genom av erosion och graffiti. År 2006 flyttades 40 meter av muren en bit väster ut (parallellt med sin ursprungliga position) för göra det enklare att nå floden från World O2.

This entry was posted in Resetips. Bookmark the permalink.

Comments are closed.